ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας ήταν πέντε μέρες στο νοσοκομείο και ο Λευκός Οίκος το αγνοούσε

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας ήταν πέντε μέρες στο νοσοκομείο και ο Λευκός Οίκος το αγνοούσε
AP

Άμηχανία στον Λευκό Οίκο με την μυστηριώδη νοσηλεία του Λόιντ Όστιν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν νοσηλεύθηκε για πέντε ημέρες, με τον Λευκό Οίκο να αγνοεί το γεγονός, όπως αποκαλύφθηκε.

Η... μυστηριώδης νοσηλεία του αμερικανού υπουργού Άμυνας έφερε σε αμηχανία την κυβέρνηση, αφού αξιωματούχος δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι δεν γνώριζε ότι ο Όστιν βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο 70χρονος Όστιν εισήχθη σε νοσοκομείο τη Δευτέρα, λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκαν μετά από χειρουγική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την έλλειψη επικοινωνίας»

Τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος δεν είχε καμία ενημέρωση για αυτό, με τον Όστιν να αναλαμβάνει την ευθύνη για την έλλειψη επικοινωνίας.

«Αναγνωρίζω ότι θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερη δουλειά διασφαλίζοντας ότι το κοινό ήταν κατάλληλα ενημερωμένο» δήλωσε προσθέτοντας «Δεσμεύομαι να τα πάω καλύτερα».

Πρόσθεσε δε: «Είναι σημαντικό να πω ότι αυτή ήταν η ιατρική μου επέμβαση και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις μου σχετικά με την αποκάλυψη».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σε καλή κατάσταση και ανυπομονώ να επιστρέψω σύντομα στο Πεντάγωνο».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι είναι πιθανό ο υπουργός να βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο, παρόλο που εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επέστρεψε στα καθήκοντά του την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το CNN πάντως τα καθήκοντα του υπουργού είχε αναλάβει περιοδικά η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Κάθλιν Χικς, ενώ η ίδια έκανε διακοπές στο Πουέρτο Ρίκο.

Ανησυχία από τους Ρεπουμπλικανούς

Από την άλλη, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είχε μία «θερμή» συνομιλία με τον Λόιντ Όστιν το Σάββατο, ενώ αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «Ο πρόεδρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Όστιν. Ανυπομονεί να επιστρέψει στο Πεντάγωνο».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση με τον γερουσιαστή Tom Cotton να δηλώνει «Ο υπουργός Άμυνας είναι ο βασικός κρίκος στην αλυσίδα διοίκησης μεταξύ του προέδρου και του στρατού, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αλυσίδας διοίκησης, όταν οι πιο βαριές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέσα σε λίγα λεπτά».

«Εάν αυτή η αναφορά είναι αληθινή, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για αυτή τη συγκλονιστική κατάρρευση» ανέφερε.

Η Ένωση Τύπου του Πενταγώνου επέκρινε την έλλειψη ενημέρωσης σε επιστολή προς το Πεντάγωνο την Παρασκευή.