ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία: Τρακτέρ στο Βερολίνο, ακινητοποιημένα τρένα και κλειστά ιατρεία

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία
ΑΡ

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γερμανία, καθώς η «ατμομηχανή» της Ευρώπης κλυδωνίζεται από διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων

Από τους αγρότες που διαδηλώνουν στο Βερολίνο, μέχρι το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL που απειλεί με απεργίες ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους η Γερμανία θα μπορούσε να παραλύσει. Μόλις μια εβδομάδα μετά την αυγή του 2024, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας πρόκειται να βρεθεί υπό έντονη πίεση καθώς αρκετοί κλάδοι ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργία.

Μετά από μια μεγάλη διαμαρτυρία στις 18 Δεκεμβρίου που οδήγησε εκατοντάδες αγρότες να μπλοκάρουν με τα τρακτέρ τους δρόμους στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, η Ένωση Αγροτών δεσμεύτηκε για περισσότερες διαδηλώσεις ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές της κυβέρνησης στις γεωργικές επιδοτήσεις.

Από σήμερα Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, οι αγρότες αρχίζουν νέο γύρο διαμαρτυρίας που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο, με μία προγραμματισμένη νέα διαδήλωση στο Βερολίνο στις 15 Ιανουαρίου. Προειδοποιώντας το κοινό για τα επόμενα πράγματα, ο Σύλλογος Αγροτών Joachim Rukwied είπε ότι οι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν «όπως δεν έχει ξαναδεί η χώρα».

Οι αγρότες έχουν εξοργιστεί από τα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό για το 2024, τα οποία περιλαμβάνουν περικοπές στις φοροαπαλλαγές για το ντίζελ και τις επιδοτήσεις για αγροτικά οχήματα. Αν και αυτές οι περικοπές έκτοτε μειώθηκαν στον απόηχο της διαμαρτυρίας του Δεκεμβρίου, το λόμπι των αγροτών λέει ότι τα νέα μέτρα και πάλι δεν είναι αρκετά για να παραμείνει η γερμανική γεωργία ανταγωνιστική.

Πέρα από τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών, οι επιβάτες τρένων θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν ταξιδιωτικό χάος από την επόμενη εβδομάδα, καθώς η εορταστική «εκεχειρία» μεταξύ της ένωσης οδηγών τρένων GDL και της Deutsche Bahn λήγει στις 8 Ιανουαρίου. Τον Δεκέμβριο, το συνδικάτο είχε ψηφίσει υπέρ της απεριόριστης απεργίας: μια μορφή εργατικής δράσης χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης που μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις συνηθισμένες 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες.

Το GDL έχει εγκλωβιστεί σε μια σφοδρή διαμάχη με τον εθνικό σιδηροδρομικό φορέα της Γερμανίας σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους, με το συνδικάτο να ζητά επιπλέον 555 ευρώ το μήνα, μπόνους πληθωρισμού 3.000 ευρώ και 35 και όχι 38 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η Deutsche Bahn, εν τω μεταξύ, έχει προσφέρει αύξηση των αποδοχών κατά 11%, αλλά μέχρι τώρα αρνείται να διαπραγματευτεί για το θέμα των ωρών εργασίας. Σύμφωνα με τον αρχηγό του GDL Claus Weselsky, οι συζητήσεις για τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας αποτελούν προϋπόθεση για την αποφυγή περαιτέρω απεργιών.

Εν τω μεταξύ, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες διαμαρτυρίες, είναι επίσης πιθανό οι γενικοί γιατροί να «μπουν» στον χορό των κινητοποιήσεων και να κλείσουν ξανά τις πόρτες τους στους ασθενείς, διαμαρτυρόμενοι για τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας. Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χιλιάδες ιατρεία έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άδικο μισθολογικό σύστημα, την υποστελέχωση στις κλινικές και το βάρος της γραφειοκρατίας, οπως καταγγέλλουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον σύλλογο γιατρών Virchowbund, ο οποίος διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, το κλείσιμο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι μόνο η αρχή.