ΚΟΣΜΟΣ

Πολικό ψύχος στη Βρετανία: Σφοδρές χιονοπτώσεις, μπλακ άουτ και κλειστά σχολεία

Σφοδρή κακοκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σφοδρή κακοκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο
ΑΡ

Με χιόνι και παγετό ξύπνησαν σήμερα (16/1) οι κάτοικοι πολλών περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η χώρα επηρεάζεται από ένα ψυχρό κύμα αρκτικού αέρα. Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω απο το μηδέν, πολλά σχολεία έκλεισαν, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις

Πολλαπλές προειδοποιήσεις για χιόνι και παγετό βρίσκονται σε ισχύ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και σφοδρές χιονοπτώσεις.

Ένα «ψυχρό κύμα αέρα της Αρκτικής» μετακινήθηκε νότια σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να πέσει 5-6 βαθμούς Κελσίου κάτω από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του χρόνου, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι Αρχές έχουν εκδώσει κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο σε μεγάλες εκτάσεις του βόρειου μισού του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι την Πέμπτη, ενώ υπήρξαν προβλήματα στις μετακινήσεις και εκτεταμένα μπλακ άουτ.

Τα βόρεια και τα ανατολικά τμήματα της Σκωτίας είδαν τεράστιο «όγκο χιονιού» τη Δευτέρα, ενώ τουλάχιστον 15 εκατοστά χιονιού έπεσαν στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν μέχρι το βράδυ. Το Met Office ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τρίτη μπορεί να υπάρχει μια «επίμονη ζώνη χιονιού» για τρεις έως έξι ώρες σε ολόκληρη τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τμήματα της βόρειας Αγγλίας και της Ουαλίας.

Τη νύχτα της Τρίτης (16/1) η θερμοκρασία σε περιοχές της Σκωτίας αναμένεται να πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Φέτος τον χειμώνα η πιο χαμηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στους -12,5 βαθμούς Κελσίου στην Αλτναχάρα της Σκωτίας, εκτιμάται όμως πως μπορεί να ξεπεραστεί από τις αποψινές συνθήκες.

Το χιόνι έχει σκεπάσει, μεταξύ άλλων, πόλεις όπως το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ, όπου δεκάδες σχολεία έμειναν σήμερα κλειστά. Τουλάχιστον δύο μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει το επιβατικό κοινό για πιθανά προβλήματα στα δρομολόγια στη Σκωτία και στη δυτική χώρα.

Η υπηρεσία Εθνικών Αυτοκινητόδρομων εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα βορειοδυτικά, ενώ στην Αγγλία έχει εκδοθεί και συναγερμός ετοιμότητας για προβλήματα στην υγεία ευάλωτων πολιτών λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών. Ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν ενεργοποίησε το πρωτόκολλο που απαιτεί από τους κατά τόπους δήμους της πρωτεύουσας να ανοίξουν θερμαινόμενες αίθουσες για όσους κοιμούνται στο δρόμο.