ΚΟΣΜΟΣ

DW: Η Άγκυρα δεν θα λάβει Eurofighter προς το παρόν

DW: Η Άγκυρα δεν θα λάβει Eurofighter προς το παρόν

Η γερμανική Deutsche Well εκτιμά πως η έγκριση του Βερολίνου για την πώληση  Eurofighter στην Άγκυρα δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ίδιο τον Ερντογάν, σχολιάζει. 

Η επί του παρόντος άρνηση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Τουρκία με μαχητικά F16, βάζοντας στην εξίσωση την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ανάγκη απόκτησης σύγχρονων μαχητικών από την Άγκυρα, έχει στρέψει την τουρκική κυβέρνηση να διαπραγματευέται εναλλακτικές λύσεις.

Τον Νοέμβριο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την παράδοση 40 Eurofighter Typhoon.

Η πώληση των αεροσκαφών Eurofighter απαιτεί την έγκριση όλων των μελών της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας, δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι Βρετανοί και οι Ισπανοί έχουν ήδη δώσει πράσινο φως στην πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει ταχθεί κατά μίας τέτοιας συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Well, το Βερολίνο δέχεται έντονες πιέσεις από τους Βρετανούς να αλλάξει στάση. Ωστόσο, επισημαίνεται πως μια έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης για προμήθεια μαχητικών τύπου Eurofighter στην Άγκυρα δεν πρέπει να αναμένεται στο εγγύς μέλλον. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ίδιο τον Ερντογάν, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Με την κάθε άλλο παρά φιλοδυτική πολιτική του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσβάλει ουκ ολίγες φορές τους συμμάχους του - εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση στη σύγχρονη πολεμική τεχνολογία της Δύσης.

Μέχρι η Τουρκία να αλλάξει ριζικά την πολιτική της, είναι απίθανο το Βερολίνο να δώσει την έγκρισή του για την πώληση των Eurofighter στην Άγκυρα, καταλήγει ο αρθρογράφος του γερμανικού μέσου.