ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: «Ειδικού Ορισμού Παγκόσμια Τρομοκρατική Οντότητα» χαρακτηρίζονται οι Χούθι

Houthi
Photo: AP

Η απόφαση απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να παγώσουν τα κεφάλαια των Χούτι ενώ στα μέλη της οργάνωσης θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ

Χούτι ορίζονται πλέον από την Ουάσιγκτον ως «παγκόσμια τρομοκρατική ομάδα», απόφαση που ανοίγει τον δρόμο σε μια διαφορετική αντιμετώπιση των ανταρτών.

Ο χαρακτηρισμός , όπως αναφέρει ο Guardian, θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες από σήμερα, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ «να διασφαλίσουν εξαιρέσεις σε ότι αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα», ώστε η δράση των ΗΠΑ να στοχεύει κατά των Χούτι και όχι τον λαό της Υεμένης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.



Ο λαός της Υεμένης δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειες των Χούτι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειδικότερα, οι Χούτι θα οριστούν ως «Ειδικού Ορισμού Παγκόσμια Τρομοκρατική Οντότητα» (Specially Designated Global Terrorist, SDGT).

Η απόφαση απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να παγώσουν τα κεφάλαια των Χούτι ενώ στα μέλη της οργάνωσης θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό ως SDGT και τους απέσυρε από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων (FTO) τον Φεβρουάριο του 2021. Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε επικαλεστεί την ανθρωπιστική κατάσταση ως λόγο για την άρση του χαρακτηρισμού της ομάδας.

Οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα «είναι επακριβώς αυτό που ονομάζουμε τρομοκρατία», καθώς έβαλαν σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες εμπορικές επιχειρήσεις, είπε ο Σάλιβαν.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Χούτι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.