ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Αυστραλία: Συναγερμός για πυρκαγιές, με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 42 βαθμούς

Aκραίος καύσωνας στη δυτική Αυστραλία
Aκραίος καύσωνας στη δυτική Αυστραλία
ΑΡ

Ακραίως καύσωνας πλήττει περιοχές της δυτικής Αυστραλίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών σε θάμνους στην αχανή πολιτεία, δήλωσε ο μετεωρολόγος της χώρας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας προειδοποιεί για ακραίο καύσωνα σήμερα (20/1) στις απομακρυσμένες περιοχές Pilbara και Gascoyne της μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας προειδοποιώντας ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το σαββατοκύριακο ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην πόλη ορυχείων της Pilbara, Paraburdoo, περίπου 1.500 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Περθ, είχε προβλεφθεί μέγιστη θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιανουαρίου, 6 βαθμούς Κελσίου πάνω δηλαδή από τη μέση μέγιστη θερμοκρασία για την εποχή σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολόγων. Το θερμόμετρο έδειχνε 42,7 βαθμούς Κελσίου στις 11 το πρωί

Η υψηλότερη θερμοκρασία της Αυστραλίας στο ρεκόρ των 50,7 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Onslow της Pilbara στις 13 Ιανουαρίου του 2022. Ο ζεστός καιρός αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών σε μια ήδη υψηλού κινδύνου εποχή πυρκαγιών εν μέσω του καιρικού μοτίβου του Ελ Νίνιο, που συνήθως συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές, κυκλώνες και ξηρασίες.

«Οι πολύ ζεστές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους νότιους ανέμους και τη φρέσκια έως ισχυρή δυτική έως νοτιοδυτική θαλάσσια αύρα θα οδηγήσουν σε αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς το Σάββατο», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Η προειδοποίηση έρχεται αφότου εκατοντάδες πυροσβέστες πολέμησαν νωρίτερα τον Ιανουάριο με μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κοντά στο Περθ, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, προκαλώντας εκκενώσεις. Οι δύο τελευταίες εποχές των πυρκαγιών στην Αυστραλία ήταν υποτονικές σε σύγκριση με το «Μαύρο Καλοκαίρι του 2019-2020 που κατέστρεψε μια περιοχή στο μέγεθος της Τουρκίας, σκότωσε33 ανθρώπους, τρία δισεκατομμύρια ζώα και τρισεκατομμύρια ασπόνδυλα.