ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ελβετική κλινική ευθανασίας βοήθησε υγιέστατο 47χρονο να πεθάνει

Βρετανία: Ελβετική κλινική ευθανασίας βοήθησε υγιέστατο 47χρονο να πεθάνει
Daily Mail

Ο 47χρονος Άγγλος καθηγητής χημείας είπε στην οικογένειά του ότι θα επισκεφθεί  φίλτου στο Παρίσι και πήγε υπό άκρα μυστικότητα σε κλινική υποβοηθούμενης ευθανασίας στην Ελβετία

Την μέθοδο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας επέλεξε ένας Άγγλος καθηγητής χημείας, ο οποίος επιθυμούσε να βάλει τέλος στη ζωή του, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στη Μεγάλη Βρετανία, διχάζοντας την κοινή γνώμη, με την οικογένεια του 47χρονου να καταγγέλει κλινική στην Ελβετία που βοηθάει την ευθανασία, ότι παρότι εκείνος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας τον βοήθησαν να βάλει τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με συγγενείς και φίλους, ο Αλάστερ Χάμιλτον είχε αλλάξει απότομα τον τελευταίο καιρό, όντας πολύ συχνά σκυθρωπός και θλιμμένος, ενώ μάλιστα είχε παραιτηθεί από την δουλειά του και είχε χάσει πολλά κιλά απότομα.

Μάλιστα, ο ίδιος, πολύ συχνά ανεφερόταν στην αυτοκτονία ως τον μοναδικό τρόπο για να ξεφύγει από τη μιζέρια του.

Ο αδελφός του τον παρακαλούσε να μην αναφέρει τέτοιες κουβέντες μπροστά στους ηλικιωμένους γονείς του, με τον 47χρονο να το αποφεύγει, μέχρι που ξαφνικά ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί έναν φίλο του στο Παρίσι.

Daily Mail

Ψέμα. Ο 47χρονος τα είχε κανονίσει όλα και υπό άκρα μυστικότητα βρέθηκε στην Ελβετία, όπου υποβλήθηκε σε ευθανασία, με θανατηφόρα ένεση, που θεώρησε ότι θα έδινε τέλος στα προβλήματά και τη δυστυχία του.

Οι δικοί του άνθρωποι δεν γνώριζαν τίποτα για την πράξη αυτή, μέχρι που δύο μήνες μετά έλαβαν την στάχτη του Χάμιλτον σοκαρισμένοι!

Το γεγονός ότι ο χημικός υποβλήθηκε στη διαδικασία της ευθανασίας χωρίς να έχει κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας έχει εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω κλινικής αλλά και τα όρια γύρω από τον υποβοηθούμενο θάνατο.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό προσπαθώντας να λάβει αρχικά απαντήσεις από την κλινική για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Ωστόσο, όπως γνωστοποιεί το Ελβετικό ίδρυμα, απευθύνεται σε όποιον άνθρωπο είτε έχει πρόβλημα υγείας είτε όχι θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να είναι άνω των 18 ετών.

Η οικογένεια του Χάμιλτον είναι συντετριμμένη, μα και εξοργισμένη με την κλινική, ενώ ζητά από τον Τύπο να γίνουν πιο αυστηροί οι όροι για τον υποβοηθούμενο θάνατο. Η κλινική ακόμα δεν έχει στείλει ούτε το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Χάμιλτον ούτε τα προσωπικά του αντικείμενα.

Daily Mail

Η πράξη του 47χρονου αποκαλύφθηκε όταν η αστυνομία ανακάλυψε τις τραπεζικές συναλλαγές και τα τεράστια ποσά που είχε μεταφέρει ο Χάμιλτον πριν τον θάνατό του στην ελβετική κλινική, ενώ η οικογένειά του έλαβε ένα κουτί με τη στάχτη του δύο μήνες μετά την ευθανασία.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που προκάλεσε η υπόθεση στη Βρετανία είναι το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τη Βουλή, με τους Εργατικούς να ζητούν πιο αυστηρά πλαίσια στη νομοθεσία για τον υποβοηθούμενο θάνατο.