ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Θα επισκεφθεί το Άουσβιτς μετά τον σάλο για την αντισημιτική του ανάρτηση

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ θα επισκεφθεί το Άουσβιτς μήνες μετά την «ανόητη» όπως τη χαρακτήρισε έγκριση της αντισημιτικής θεωρίας. Ο μεγιστάνας είχε συμφωνήσει με μια ανάρτηση που έλεγε ότι οι Εβραίοι τρέφουν «διαλεκτικό μίσος» για τους λευκούς.

Ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Έλον Μασκ επικρίθηκε από τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο για την υποστήριξή του σε μια αντισημιτική θεωρία στην πλατφόρμα X. Μήνες αφότου αντιμετώπισε κριτική για τη δημόσια έγκριση της εβραϊκής θεωρίας συνωμοσίας, ο «Κροίσος» της Tesla πρόκειται να συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε ένα διαδικτυακό πάνελ για τον αντισημιτισμό και να επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς,

Ο Μασκ αντιμετώπισε κατηγορίες για αντισημιτισμό τον Νοέμβριο όταν απάντησε: «Είπατε την πραγματική αλήθεια» σε μια ανάρτηση στο X που έκανε τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι εβραϊκές κοινότητες υποκινούν μίσος εναντίον των λευκών. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε αμέσως τα σχόλιά του, ενώ ο Μασκ δέχθηκε επίπληξη από τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Ισραήλ. Ο Μασκ είπε ότι η έγκριση ήταν ένα λάθος, περιγράφοντάς το ως «ένα από τα πιο ανόητα» πράγματα που είχε κάνει στην πλατφόρμα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τον θόρυβο, πραγματοποιεί από σήμερα διήμερο ταξίδι στην Πολωνία, μόλις μία εβδομάδα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου, η οποία τιμά τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν από το ναζιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ.

Συμμετέχει επίσης σε μια συζήτηση με τον πολιτικό σχολιαστή Μπεν Σαπίρο. Η επίσκεψη οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrzej Szejna δήλωσε: «Όλοι αναγνωρίζουν πόσο μεγάλη απειλή είναι ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός και όλες οι εκδηλώσεις ξενοφοβίας και μίσους για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ΕΕ. Πιστεύω ότι αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ο κ. Μασκ είναι μεταξύ των προσκεκλημένων που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους».

Ο Μασκ επικρίθηκε επίσης δημόσια από την Anti-Defamation League, μια άλλη οργάνωση που αντιμετωπίζει τον αντισημιτισμό, με τον εκπρόσωπό της να προσθέτει ότι ο επιχειρηματίας θα επωφεληθεί από την επίσκεψη. «Όποιος έχει την ευκαιρία να δώσει μαρτυρία για τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου πρέπει να πάει», είπε ο Τοντ Γκούτνικ, από την ομάδα. «Το Άουσβιτς χρησιμεύει ως η απόλυτη υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί όταν μια κοινωνία ή οι ηγέτες της υποφέρουν από αντισημιτισμό».

Μαζί του στο πάνελ θα είναι ο συντηρητικός πολιτικός σχολιαστής Μπεν Σαπίρο, ο οποίος έχει εκφράσει ειλικρινά την υποστήριξή του στο Ισραήλ.