ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στις Φιλιππίνες: Ο Μάρκος χρησιμοποίησε το προεδρικό ελικόπτερο για να πάει στους... Coldplay

O Φέρντιναντ Μάρκος τζούνιορ προκάλεσε αντιδράσεις
O Φέρντιναντ Μάρκος τζούνιορ προκάλεσε αντιδράσεις
ΑΡ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, επειδή χρησιμοποίησε τo προεδρικό ελικόπτερο για να αποφύγει το μποτιλιάρισμα και να πάει άνετα σε μία συναυλία των Coldplay

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος τζούνιορ δέχθηκε έντονες επικρίσεις επειδή χρησιμοποίησε προεδρικό ελικόπτερο για να παρακολουθήσει μια συναυλία των Coldplay βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, σε μία προσπάθεια να παρακάμψει το περιβόητο μποτιλιάρισμα της περιοχής. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων και επεσήμαναν ότι το κοινό πρέπει να υπομένει καθημερινά την περιβόητη κίνηση της πόλης, στις μετακινήσεις του.

Η Προεδρική Ομάδα Ασφαλείας είπε ότι η Philippine Arena «είχε βιώσει μια άνευ προηγουμένου εισροή 40.000 ατόμων που παρακολουθούσαν με ανυπομονησία μια συναυλία, με αποτέλεσμα απρόβλεπτες κυκλοφοριακές επιπλοκές κατά μήκος της διαδρομής». Η κατάσταση στην κυκλοφορία αποτελούσε «δυνητική απειλή για την ασφάλεια του προέδρου μας», ανέφερε.

Ωστόσο, ο ακτιβιστής Ρενάτο Ρέγιες περιέγραψε την απόφαση ως «μια σοβαρή προσβολή για εκατομμύρια Φιλιππινέζους επιβάτες», προσθέτοντας ότι το Metro Manila έχει καταταχθεί ως μία από τις περιοχές με τη χειρότερη κίνηση σε πρόσφατη διεθνή έρευνα. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια εξουθενωτική κρίση μαζικών μεταφορών που έχει προκαλέσει τρομερή κίνηση και εφιαλτικές μετακινήσεις για τους απλούς ανθρώπους», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Coldplay, ο frontman Κρις Μάρτιν αστειεύτηκε για την κίνηση στη Μανίλα και ευχαρίστησε το κοινό για την επιμονή: «Είδαμε κάποια κίνηση. Αλλά νομίζω ότι έχετε το νούμερο ένα [traffic] στον κόσμο. Ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να ξεπεράσετε όλες αυτές τις μαλ...ς για να έρθετε εδώ», είπε.

Ο δείκτης επισκεψιμότητας TomTom 2023 όρισε πρόσφατα την Metro Manila ως την πιο πολυσύχναστη περιοχή κέντρου σε μια έρευνα σε 387 πόλεις σε 55 χώρες. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 25 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα, στην περιοχή της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον δείκτη.

Η εφημερίδα Philippine Star έγραψε: «Ίσως η φρικτή κίνηση που ανάγκασε το πρώτο ζευγάρι να πάρει ελικόπτερο θα τερματίσει την κατάσταση άρνησης στην Αρχή Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής περιοχής της Μανίλα σχετικά με τη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση ανάμεσα στις μητροπόλεις του κόσμου».

Για τις παλαιότερες γενιές, το περιστατικό είχε αναβιώσει τις μνήμες του πατέρα και της μητέρας του Μάρκος. Ο αείμνηστος δικτάτορας κυβέρνησε τις Φιλιππίνες για δύο δεκαετίες και η οικογένεια, γνωστή για την υπερβολή της, κατηγορήθηκε για την υπεξάιρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλοι επεσήμαναν ότι ο τρόπος ταξιδιού του νέου προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τις ευρύτερες προσπάθειες των Coldplay να κάνουν τα σόου τους όσο το δυνατόν λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του συγκροτήματος, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτεί τα σόου του και ηλεκτρικά οχήματα και εναλλακτικά καύσιμα, όπου είναι δυνατόν.

«Όλη η προσπάθεια των Coldplay και της ομάδας τους για την προώθηση της βιωσιμότητας ενώ βρίσκονται σε περιοδεία και να βρουν έναν τρόπο να λειτουργήσει όλο αυτό εδώ στις Φιλιππίνες, μόνο και μόνο για να πετάξει αυτός ο μαλ...ς με ένα ελικόπτερο που πιθανότατα χρηματοδοτείται από… μαντέψτε…», έγραψε ένας χρήστης στο X, προτείνοντας ότι ήταν ταξίδι με δημόσια χρηματοδότηση.