ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γονείς δικάζονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τις δολοφονίες που έκανε ο γιος τους

ΗΠΑ: Γονείς δικάζονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τις δολοφονίες που έκανε ο γιος τους
AP

ΗΠΑ: Η δίκη των γονιών είναι η πρώτη του είδους της και σύμφωνα με τους νομικούς ανοίγει νέους ορίζοντες.

Ήταν το 2021, όταν ο -τότε- 15χρονος Ίθαν εισβάλει στο σχολείο Oxford High School στις ΗΠΑ, έχοντας μαζί του ένα όπλο που του είχαν κάνει δώρο για τα Χριστούγεννα οι γονείς του και δολοφονεί τέσσερις συμμαθητές του.

Λίγους μήνες αργότερα ο δράστης παραδέχεται την, ενοχή του για συνολικά 24 κατηγορίες και τον Δεκέμβριο του 2023 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Την ίδια περίοδο που ο Ίθαν δήλωνε την ενοχή του, η μητέρα του Τζένιφερ Κράμπλεϊ και ο πατέρας του Τζέιμς Κράμπλεϊ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για τέσσερις ανθρωποκτονίες εξ αμελείας. Και μάλιστα από τότε βρίσκονται στη φυλακή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των εισαγγελέων, οι Κράμπλεϊ απέτυχαν τόσο να φυλάξουν το όπλο μέσα στο σπίτι τους όσο και να καταλάβουν ότι ο γιος τους ίθαν είχε βίαιη συμπεριφορά. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισεις τονίζουν ότι δεν θα μπορούσαν οι γονείς να προβλέψουν ότι ο Ίθαν θα έκανε την επίθεση και θα σκότωνε τους τέσσερις συμμαθητές του.

Αυτή η δίκη, πρώτη του είδους της, άρχισε σήμερα στο Μίσιγκαν για την Τζένιφερ Κράμπλεϊ με την επιλογή των ενόρκων, ενώ αυτή του Τζέιμς Κράμπλεϊ θα ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου.

Ειδικοί έχουν δηλώσει ότι η δίκη των γονέων ανοίγει νέους νομικούς ορίζοντες. Μάλιστα, ο συνδιευθυντής του Κέντρου Τζονς Χόπκινς Λύσεων για τη Βία με Πυροβόλα Όπλα Τζος Χόρβιτς δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι μελέτεςέχουν δείξει πως περίπου 75% όλων των δραστών πυροβολισμών σε σχολεία παίρνουν τα όπλα τους από το σπίτι.