ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πληροφορίες για νεκρούς από τα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν

Ιράκ: Πληροφορίες για νεκρούς από τα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον προσκείμενων στο Ιράν ένοπλων οργανώσεων στο Ιράκ, σε αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τους και εναντίον δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία, γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν απαραίτητα και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολά (σ.σ. «Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») και άλλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, στο (έδαφος του) Ιράκ», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

Τουλάχιστον δύο νεκροί

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των αμερικανικών βομβαρδισμών κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς στην Αλ Κάιμ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους.

Τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις στην περιοχή Ζουρφ αλ Σάχαρ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιοχή Αλ Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από φιλοϊρανούς μαχητές.

Το Σάββατο, τέσσερις Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επίθεση που δέχθηκε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση, με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και άλλους 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον διεθνή συνασπισμό που σχημάτισαν το 2014.