ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα που θα προσφέρει αλκοόλ

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα που θα προσφέρει αλκοόλ

Θα απαιτείται μήνυμα επιβεβαίωσης από το υπουργείο Εξωτερικών 

Το πρώτο κατάστημα που θα προσφέρει αλκοόλ ετοιμάζεται να ανοίξει η Σαουδική Αραβία στην πρωτεύουσα Ριάντ. Θα είναι αποκλειστικά για μη μουσουλμάνους διπλωμάτες οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να έχουν την έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες θα πρέπει να εγγραφούν μέσω μιας εφαρμογής για κινητά και να λάβουν ένα κωδικό επιβεβαίωσης από το υπουργείο Εξωτερικών. Το νέο αυτό εγχείρημα αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδίων γνωστών ως Vision 2030 για την οικοδόμηση μιας οικονομίας μετά το πετρέλαιο.

Η κίνηση αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του βασιλείου, υπό την ηγεσία του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να κάνει άνοιγμα της υπερσυντηρητικής μουσουλμανικής χώρας για την προσέλκυση τουρισμού και επιχειρήσεων καθώς η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ισλάμ.

Το νέο κατάστημα βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ, μια γειτονιά όπου διαμένουν πρέσβεις και διπλωμάτες, και θα «περιορίζεται αυστηρά» σε μη μουσουλμάνους, αναφέρει το έγγραφο, που επικαλείται το Reuters.

Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι μη μουσουλμάνοι ομογενείς θα έχουν πρόσβαση στο κατάστημα. Εκατομμύρια ομογενείς ζουν στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι εργάτες από την Ασία και την Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σαουδική Αραβία έχει αυστηρούς νόμους κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με εκατοντάδες μαστιγώματα, απέλαση, πρόστιμα ή φυλάκιση. Ως μέρος των μεταρρυθμίσεων, το μαστίγωμα έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ποινές φυλάκισης.

Το αλκοόλ ήταν διαθέσιμο μόνο μέσω διπλωματικής αλληλογραφίας ή στη μαύρη αγορά.