ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Θα ξεκινήσει η κατασκευή 4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Κίεβο: Θα ξεκινήσει η κατασκευή 4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Ουκρανία

Τέσσερις νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες αναμένεται να κατασκευαστούν από την Ουκρανία φέτος το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο ως μια προσπάθεια αναπλήρωσης της απώλειας ενεργειακής ικανότητας λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, δύο από τις μονάδες –στις οποίες περιλαμβάνονται αντιδραστήρες και σχετικός εξοπλισμός– θα στηριχθούν σε ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό τον οποίο η Ουκρανία θέλει να εισαγάγει από τη Βουλγαρία, ενώ στις άλλες δύο θα χρησιμοποιηθεί δυτική τεχνολογία από τον κατασκευαστή ενεργειακού εξοπλισμού Westinghouse.

Και οι τέσσερις σύμφωνα με τον Χέρμαν Χαλούσενκο όπως δήλωσε στο Reuters, αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πιο δυναμικό από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως από το Κίεβο, το οποίο έκανε λόγο για την έναρξη εργασιών κάποια στιγμή εντός του 2024 και χωρίς να διευκρινίζει ότι και οι τέσσερις αντιδραστήρες μπορεί να αναπτυχθούν ταυτοχρόνως.

«Πιστεύω (ότι θα αρχίσουμε την κατασκευή) το καλοκαίρι-φθινόπωρο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χέρμαν Χαλούσενκο, Ουκρανός υπουργός Ενέργειας. «Χρειαζόμαστε δοχεία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δοχεία πίεσης αντιδραστήρα που θα πρέπει να εισαχθούν. «Θέλουμε να κάνουμε την τρίτη και την τέταρτη μονάδα αμέσως».

Η κατασκευή του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα στο Χμελνίτσκι είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 αλλά στη συνέχεια είχε παγώσει.

Μετά την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ουκρανία κατασκεύασε τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες –έναν στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έναν σε αυτόν του Χμελνίτσκι και έναν σε αυτόν της Ρίβνε.

Σήμερα τρεις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπό ουκρανικό έλεγχο εδάφη της Ουκρανίας παράγουν πάνω από το 55% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η χώρα, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει τον τομέα για να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.