ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απαγορεύονται δια νόμου τα επικίνδυνα μαχαίρια τύπου ματσέτα και «ζόμπι»

machete
Photo: AP

Η εγκληματικότητα με μαχαίρια αυξήθηκε 77%, από 27.498 το 2015 σε 48.716 τον τελευταίο χρόνο με υψηλό κόστος στις ζωές των νέων.

Στη Βρετανία θα απαγορευτούν βάσει νέας νομοθεσίας μαχαίρια τύπου «ζόμπι» και οι ματσέτες με στόχο τη διακοπή της κυκλοφορίας των συγκεκριμένων όπλων στους δρόμους της χώρας.

Όπως αναφέρει η ertnews.gr, η απαγόρευση, που τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο, θα καταστήσει παράνομη την κατοχή, την πώληση, την κατασκευή ή τη μεταφορά των συγκεκριμένων μαχαιριών.

Τα λεγόμενα μαχαίρια «ζόμπι» ορίζονται επί του παρόντος από την κυβέρνηση ως μια λεπίδα με «πλευρά κοπής, οδοντωτή άκρη και εικόνες ή λέξεις που υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιείται για βία».

Παράλληλα, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα παράδοσης, ώστε όσοι κατέχουν αυτά τα «όπλα» να τα παραδώσουν πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος χωρίς συνέπειες.

«Το έγκλημα με μαχαίρια συνεχίζει να αφαιρεί πολύτιμες ζωές και είμαι αποφασισμένος να βάλω ένα τέλος σε αυτήν την παράλογη βία. Γι’ αυτό έχω επισπεύσει την απαγόρευση των μαχαιριών τύπου ζόμπι και αυξάνουμε τη μέγιστη ποινή για την πώληση μαχαιριών σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε υπηρεσίες για νέους που έχουν αποτρέψει χιλιάδες βίαιους τραυματισμούς», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών James Cleverly.

Ο δημοφιλής ηθοποιός Idris Elba που ηγείται της καμπάνιας “Don’t Stop Your Future” (Μην Σταματάς το Μέλλον σου), για την απαγόρευση των μαχαιριών όπλων έχει ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

«Χθες συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών, James Cleverly και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Keir Starmer, και την σκιώδη Υπουργό Εσωτερικών, Yvette Cooper. Μαζί μου συμμετείχαν μέλη των κοινοτήτων που έχουν πληγεί περισσότερο από το έγκλημα με μαχαίρια και εκείνοι που εργάζονται ακούραστα για να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη βία. Ήταν σαφές και από τις δύο συναντήσεις ότι υπάρχει όρεξη από όλο το πολιτικό φάσμα να εργαστούν για να τεθεί ένα τέλος σε αυτό. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ήταν όλοι ανοιχτοί σε ιδέες και συνεργασία και αισιοδοξούμε για αυτό που ακολουθεί. Μέσω αυτής της καμπάνιας, θα συνεχίσουμε επίσης να τους κρατάμε όλους υπόλογους και να βεβαιωθούμε ότι θα λάβουμε δράση, όχι μόνο λόγια», αναφέρει ο Idris Elba σε σημερινή ανακοίνωση μέσω της καμπάνιας.

Οι Εργατικοί ασκούν κριτική ανακοινώνοντας ότι «η απαγόρευση περιορίζει μόνο τα μαχαίρια τύπου “ζόμπι” που έχουν οδοντωτή άκρη, περισσότερες από μία τρύπες στη λεπίδα ή πολλές αιχμηρές ακίδες», αφήνοντας εκτός άλλα επικίνδυνα μαχαίρια όπως «ξίφη “νίντζα” ή μαχαίρια “Rambo”».

Η απαγόρευση επίσης δεν περιλαμβάνει τύπους επικίνδυνων λεπίδων που πωλούνται ήδη νόμιμα – όπως ή την πώληση στο διαδίκτυο ή παράνομα.

«Η σοβαρή βία αυξάνεται με την εγκληματικότητα με όπλα επίσης να αυξάνεται, ωστόσο η κυβέρνηση απλά δεν έχει πια κανένα έλεγχο.

«Το Εργατικό Κόμμα θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στους δρόμους της Βρετανίας και στα κέντρα των πόλεων μας και θα αναλάβει επείγουσα δράση για να προστατεύσει τους νέους μας από το έγκλημα με μαχαίρια», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ.