ΚΟΣΜΟΣ

«Παραλύει η Γερμανία»: Χειρόφρενο στις συγκοινωνίες, στον χορό των απεργιών και τα νοσοκομεία

«Παραλύει η Γερμανία»: Χειρόφρενο στις συγκοινωνίες, στον χορό των απεργιών και τα νοσοκομεία
Getty Images

Μετά τα αεροδρόμια, σειρά στις κινητοποιήσεις πήραν οι αστικές συγκοινωνίες και μία σειρά κλάδων στη Γερμανία που διαδηλώνουν κατά τις ακρίβειας και ζητούν αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας 

Απεργιακός αναβρασμός επικρατεί στη Γερμανία, καθώς μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες στα τρένα και τα αεροδρόμια, σειρά έχουν οι αστικές συγκοινωνίες αλλά και οι γιατροί.

Ο Φεβρουάριος έκανε «ποδαρικό» με ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε περισσότερες από 1.100 πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας του προσωπικού ασφαλείας. Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, έναν από τους πιο βασικούς ενδιάμεσους σταθμούς και για άλλες πτήσεις, ακυρώθηκαν 310 από 1.120 συνολικά δρομολόγια, ενώ μαζικές είναι οι ακυρώσεις και σε άλλα αεροδρόμια. Υπολογίζεται ότι από τις ακυρώσεις επηρεάστηκαν περισσότεροι από 200.000 επιβάτες.

Το κύμα των απεργιών, ωστόσο συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, καθώς για αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έχουν εξαγγελθεί προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες και τα ΜΜΜ σε όλα σχεδόν τα κρατίδια εκτός της Βαυαρίας.

Το συνδικάτο Ver.di των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα οργανώνει τις απεργίες καθώς και οι Δήμοι, που έχουν την ευθύνη για νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.

Οι Γερμανοί απεργούν για αύξηση των μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και συλλογικές συμβάσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ver.di, Φρανκ Βερνέκε κάνει λόγο για «καταστροφικές» συνθήκες εργασίες εξαπολύοντας επίθεση στην εργοδοσία ότι δεν αναταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Απεργούν οι γιατροί

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε προειδοποιητική απεργία περνούν και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, με τις επιπτώσεις να είναι ήδη εμφανείς σε πανεπιστημιακές κλινικές της Γερμανίας καθόλη την εβδομάδα.

Κοινός παρονομαστής των απεργιών είναι η ακρίβεια και οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού της περασμένης διετίας, που μπορεί να έπεσε τον περασμένο μήνα κάτω από 3% όμως τα συνδικάτα καλούνται να καλύψουν τις απώλειες του περασμένου διαστήματος.