ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: 16 νεκροί από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, με αντίποινα απειλούν ισλαμιστές

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: 16 νεκροί από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, με αντίποινα απειλούν ισλαμιστές

Ραγδαίες εξελίξεις έπειτα από τους πολύνεκρους αμερικάνικους βομβαρδισμούς κατά στόχων σε Ιράκ και Συρία.

Καμιά επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, είπαν στο Ρόιτερς τρεις πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, λίγο αφού μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ υποστήριξαν πως στοχοθέτησαν τη βάση.

Χθες, Παρασκευή, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον περισσότερων από 85 στόχων που συνδέονται με τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης και τις πολιτοφυλακές που αυτοί υποστηρίζουν, σε αντίποινα για την επίθεση, το περασμένο σαββατοκύριακο, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βορειοανατολική Ιορδανία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις αμερικανοί στρατιώτες.

Τα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ, που πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή, εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων, προκάλεσαν τουλάχιστον «16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι», σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνης Μπάσεμ αλ-Αουάντι.

Με τα πλήγματα αυτά «η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία διαψεύδονται επίσης «ψευδείς ισχυρισμοί» αναφορικά με δήθεν «προηγούμενο συντονισμό» με την Ουάσινγκτον για τα πλήγματα αυτά.

Αφότου ξέσπασε τον Οκτώβριο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 100 φορές στο Ιράκ και τη Συρία, συνήθως με ένα μίγμα από ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.