ΚΟΣΜΟΣ

Bασιλιάς Κάρολος: Ο έμπιστος γιατρός που θα τον κουράρει και η πίστη στην ομοιοπαθητική

O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
ΑΡ

Η φροντίδα του βασιλιά Καρόλου επιβλέπεται από έναν έμπιστο γιατρό ο οποίος - όπως και ο ίδιος ο μονάρχης - είναι ένθερμος υποστηρικτής της ομοιοπαθητικής ιατρικής

Ο Βασιλιάς Κάρολος που αποκάλυψε πρόσφατα οτι πάσχει απο καρκίνο, υπήρξε εδώ και καιρό πιστός της ομοιοπαθητικής ιατρικής και πιστεύει ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες έχουν μεγάλη αξία. Τόσο μεγάλη είναι η πίστη του στις εναλλακτικές αυτές μεθόδους που διόρισε τον ένθερμο υποστηρικτή του, δρ Μάικλ Ντίξον, 71 ετών ως επικεφαλής της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας το 2022.

Μετά τη δημοσιοποίηση του διορισμού του, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν μια δήλωση λέγοντας: «Ο Δρ Ντίξον δεν πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η θέση του είναι ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να συμβαδίσουν με τις συμβατικές θεραπείες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς, κατάλληλες και βασισμένες σε στοιχεία».

Η οργάνωση Cancer Research UK αναφέρει ότι ορισμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν συμπληρωματικές θεραπείες για να αισθάνονται καλύτερα, να διευκολύνουν τις παρενέργειες των θεραπειών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

O δρ.Ντίξον

Η αρωματοθεραπεία, ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία, η θεραπεία μασάζ και η γιόγκα είναι από τα πιο κοινά παραδείγματα. Η φιλανθρωπική οργάνωση σημειώνει ότι «ένας καλός ομοιοπαθητικός δεν θα ισχυριστεί ότι η θεραπεία θα θεραπεύσει τον καρκίνο σας» και προσθέτει ότι θα πρέπει «πάντα να σας ενθαρρύνει να συζητάτε τυχόν θεραπείες με τον ειδικό για τον καρκίνο ή τον γιατρό σας».

Πολλοί επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν τα άτομα με καρκίνο να χρησιμοποιούν συμπληρωματικές θεραπείες. Αλλά μερικοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή πολλές θεραπείες δεν έχουν δοκιμαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι πιο συμβατικές θεραπείες.

Ο Δρ Ντίξον έχει υποστηρίξει θεραπείες όπως η αρωματοθεραπεία και η ρεφλεξολογία στο βρετανικό ΕΣΥ. Οι εναλλακτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως αντί για ιατρική θεραπεία, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο και μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς παρενέργειες ή να επηρεάσουν άλλες θεραπείες.

Μερικά παραδείγματα εναλλακτικών θεραπειών για τον καρκίνο περιλαμβάνουν τα «συμπληρώματα χόνδρου καρχαρία», το λαετρίλιο (μια φυτική ουσία) και η θεραπεία Γκέρσον, η οποία περιλαμβάνει μία βιολογική, χορτοφαγική διατροφή. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή του στη συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση έως και 13 ποτηριών χυμού φρούτων την ημέρα. Το 2004, είπε στο Βασιλικό Κολλέγιο Γυναικολογίας ότι η θεραπεία πρέπει να διερευνηθεί για την «ευεργετική της φύση» αντί να απορριφθεί.