ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό ρεκόρ για το ασήμι: «Λάμπει» πιο πολύ από τον χρυσό - Οδεύει σε υψηλό 10ετίας

«Πετάει» σε ιστορικά ρεκόρ το ασήμι
«Πετάει» σε ιστορικά ρεκόρ το ασήμι
ΑΡ

Χρονιά ορόσημο θεωρείται το 2024 για το ασήμι, με τις τιμές να φτάνουν ενδεχομένως στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας

Η παγκόσμια ζήτηση αργύρου προβλέπεται να φθάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, το οποίο θα σηματοδοτήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, ανέφερε το Silver Institute σε πρόσφατη έκθεσή του.

«Η ισχυρότερη βιομηχανική απορρόφηση είναι ο κύριος καταλύτης για την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το λευκό μέταλλο και ο τομέας θα φθάσει σε νέο ετήσιο υψηλό φέτος», δήλωσε το Ινστιτούτο, μια μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση που περιλαμβάνει διάφορα μέλη σε όλη τη βιομηχανία αργύρου. Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

«Πιστεύουμε ότι το ασήμι θα έχει μια καταπληκτική χρονιά, ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Ντιριέντζο, εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute. Αναμένει ότι οι τιμές του αργύρου θα φθάσουν τα 30 δολάρια ανά ουγγιά, που θα είναι υψηλό 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Το ασήμι, το οποίο διαπραγματευόταν στα 22,4 δολάρια ανά ουγγιά, έφτασε για τελευταία φορά τα 30 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2013. Το ινστιτούτο βλέπει αύξηση της ζήτησης για ασημικά κατά 9% και αύξηση της ζήτησης για κοσμήματα κατά 6% φέτος, με την Ινδία να αναμένεται να οδηγήσει το άλμα στις αγορές κοσμημάτων. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα είναι επίσης έτοιμη να δώσει πρόσθετη ώθηση στην αγορά αργύρου, επισημαίνει η έκθεση.

Βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι μειωμένες πιθανότητες μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων στις αρχές του έτους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίβαρο για τις θεσμικές επενδύσεις σε ασήμι. Ωστόσο, οι τόνοι θα μπορούσαν να αλλάξουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές του αργύρου, όπως και του χρυσού, τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων πλήττει τη ζήτηση για ασήμι και χρυσό, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν πληρώνουν τόκους, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Το ασήμι φέρει τον υποτιμητικό τίτλο του φτωχότερου συγγενή του χρυσού, αλλά τα δύο μοιράζονται μια θετική συσχέτιση όσον αφορά τις τιμές, αν και με καθυστέρηση. «Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά κινείται αργότερα», δήλωσε στο CNBC ο Ράντι Σμολγούντ, διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals.

Λόγω των εκτεταμένων βιομηχανικών εφαρμογών του αργύρου, η απόδοσή του συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας ή του επιχειρηματικού κύκλου. Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας ή αβεβαιότητας.

CNBC