ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Βάγκνερ μετά τον θάνατο Πριγκόζιν

Ρωσία: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Βάγκνερ μετά τον θάνατο Πριγκόζιν
Telegram

Ο αρχηγός της ομάδας μισθοφόρων, ανακοίνωσε την κατασκευή νέου αρχηγείου, δηλώνοντας σιωπηρά υποταγή της Βάγκνερ στη Μόσχα

Η ομάδα Wagner χτίζει ένα νέο αρχηγείο για τους μαχητές της και το σώμα εθελοντών της ρωσικής εθνικής φρουράς, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Άντον Γελιζάροφ, ο αρχηγός της ομάδας μισθοφόρων, ανακοίνωσε την κίνηση στην πρώτη του βιντειοσκοπημένη δήλωση του από τότε που ο πρώην ιδιοκτήτης της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα πέρυσι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το λεγόμενο «στρατόπεδο των Κοζάκων» σχεδόν σίγουρα θα έχει έδρα στη νότια πόλη Ροστόφ της Ρωσίας και «θα συστεγάζεται με τους στρατώνες της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσίας».

Είπε ότι η ανακοίνωση επιβεβαιώνει «σιωπηρά» την «υποταγή της Βάγκνερ» στη ρωσική εθνική φρουρά, γνωστή και ως Ροσγκβαρντίγια.

«Το ρωσικό κράτος είναι πολύ πιθανό να εξουσιοδοτήσει την κατασκευή της νέας βάσης της Βάγκνερ και πολύ πιθανόν αντιλαμβάνεται ότι υποτάσσοντας την στη Ροσγκβαρντίγια, έχει αφαιρέσει κάθε πιθανή απειλή για την ασφάλεια του ρωσικού καθεστώτος», κατέληξε στην ανακοίνωση.

Τι συνέβη με την ομάδα Wagner

Η ομάδα μισθοφόρων Wagner πολέμησε για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήταν το κλειδί για τον έλεγχο της πόλης Bakhmut.

Τον Ιούνιο, ο Πριγκόζιν, οργισμένος από αυτό που είπε ότι ήταν βλακεία και ανικανότητα των κορυφαίων στρατιωτικών της Ρωσίας, πήρε τον έλεγχο του στρατηγείου της νότιας πόλης Ροστόφ και στη συνέχεια βάδισε στη Μόσχα σε μια απόπειρα ανταρσίας.

Μετά το περιστατικό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τους μαχητές προδότες και εξόρισε τον Πριγκόζιν από τη Ρωσία.

Στις 23 Αυγούστου, το ιδιωτικό τζετ με το οποίο ταξίδευε ο Πριγκόζιν προς την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη βόρεια της Μόσχας, σκοτώνοντας και τους 10 επιβαίνοντες.

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τους μαχητές της Βάγκνερ να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος.