ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Σάλος με τον γιατρό που τον κουράρει - Υπέρμαχος της ομοιοπαθητικής

Βασιλιάς Κάρολος: Σάλος με τον γιατρό που τον κουράρει - Υπέρμαχος της ομοιοπαθητικής
AP

Ο Δρ Μάικλ Ντίξον είναι ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του Παλατιού και αποτελεί προσωπική επιλογή του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση για διογκωμένο προστάτη ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάγκιγχαμ και στη Μεγάλη Βρετανία σήμανε συναγερμός.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων, sites, ενημερωτικές εκπομπές και όλος σχεδόν ο πληθυσμός της χώρας ασχολείται με την υγεία του μονάρχη, ενώ στο πλευρό του εσπευσμένα, για λίγες ώρες, βρέθηκε και ο «έκπτωτος» γιος του, πρίγκιπας Χάρι, που ταξίδεψε από την Καλιφορνια για να συμπαρασταθεί στον πατέρα του σε μία συνάντηση που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και ξαναέφυγε.

Πέρα όμως από την κατάσταση της υγείας του Καρόλου και το είδος καρκίνου με το οποίο έχει διαγνωστεί, μεγάλο σάλο και μάλιστα αρκετό καιρό πριν γίνει γνωστή η διάγνωση, είχε προκαλέσει η επιλογή του βασιλιά να διορίσει ως επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των βρετανικών Ανακτόρων, τον Δρ. Μάικλ Ντίξον, έναν ένθερμο υποστηρικτή της ομοιοπαθητικής και ειδικό στις θεραπείες με βότανα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη της κατάστασης της υγείας της βασιλικής οικογένειας στον επισκέπτη καθηγητή του πανεπιστημίου του Ουεστμίνστερ.

Τα βότανα και οι εναλλακτικές θεραπείες

Για ποιο λόγο όμως ο Δρ. Ντίξον έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο «ντόρο» γύρω από το όνομά του;

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Time» αναφέρει ότι ο εν λόγω γιατρός συνταγογραφεί το επιμήδιο ή αλλιώς «ζιζάνιο κατσίκας» για τη στυτική δυσλειτουργία και το αρπαγόφυτο ή «νύχι του διαβόλου» για όσους υποφέρουν από πόνο στους ώμους.

Το «νύχι του διαβόλου» είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο ενδημεί στην αφρικανική ήπειρο και για πολλούς είναι ένα αρκετά σημαντικό φαρμακευτικό βότανο. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε μόλις τον 20ο αιώνα κυρίως για κάποιες εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και ως διουρητικό ή ηρεμιστικό.

Το «ζιζάνιο κατσίκας» από την άλλη είναι ένα ανθοφόρο φυτό το οποίο θεωρείται αφροδισιακό και ως τέτοιο χρησιμοποιείται από την ομοιοπαθητική.

Το 2023 γιατροί και επιστήμονες μιλώντας στον Guardian περιέγραφαν τον διορισμό του Ντίξον στο Παλάτι ως «ανησυχητικό και ακατάλληλο», με την κριτική να είναι τόσο έντονη που το Παλάτι υποχρεώθηκε κάπως να τοποθετηθεί επί του θέματος και να δικαιολογήσει την απόφαση του βασιλιά.

«Ο Δρ. Ντίξον δεν πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Αλλά η θέση του είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές θεραπείες υπό τον όρο ότι είναι ασφαλείς, κατάλληλες και βασισμένες σε στοιχεία».

Ο βασιλιάς Κάρολος πάντως είναι υπέρμαχος της εναλλακτικής ιατρικής, εξού βέβαια και η επιλογή του Ντίξον, ο οποίος μάλιστα το 2004 βραβεύτηκε, από κορυφαίους ειδικούς του καρκίνου στην Αγγλία, επειδή υποστήριξε δημοσίως ότι η καθημερινή λήψη λίτρων χυμών φρούτων μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική και αποτελεσματική θεραπεία κατά του καρκίνου.

Ποιος είναι ο Δρ. Μάικλ Ντίξον

Ο Δρ. Μάικλ Ντίξον σπούδασε Φιλοσοφία και Ψυχολογία στην Οξφόρδη και στη συνέχεια Ιατρική στο Guy’s Hospital του Λονδίνου. Από το 1984 εργάστηκε ως οικογενειακός γιατρός στο Ντέβον, συμμετέχοντας και σε ερευνητικές ομάδες και ιατρικές επιτροπές.

Είναι παντρεμένος, έχει τρία παιδιά και όταν δεν ασχολείται με βότανα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, επιδίδεται στις άλλες αγαπημένες του ασχολίες, το ψάρεμα και την κηπουρική.

Ο προκάτοχος του Ντίξον στο Μπάκιγχαμ ήταν ο γαστρεντερολόγος καθηγητής Σερ Χιου Τόμας από το νοσοκομείο Σεν Μέρι του Λονδίνου, ο οποίος ήταν προσωπικός γιατρός της Βασίλισσας Ελισάβετ, του συζύγου της Φιλίππου αλλά και του ίδιου του Καρόλου.