ΚΟΣΜΟΣ

Karina Canellakis: Η μαέστρος με τις ελληνικές ρίζες που διαπρέπει στο ανδρικό άβατο του πόντιουμ

CANELLAKIS
facebook

Η πρώτη γυναίκα μαέστρος που διηύθυνε την πρεμιέρα των BBC Proms στο Λονδίνο έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η διεύθυνση ορχήστρας, είναι ένας παραδοσιακά ανδρικός χώρος. Όμως υπάρχει μια γυναίκα, και μάλιστα με ελληνικές ρίζες, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τα διεθνή πόντιουμ.

Ο λόγος για την Karina Canellakis, τη μαέστρο που έχει κατακτήσει πολλές σημαντικές πρωτιές, ηγείται κορυφαίων ορχηστρών, είναι περιζήτητη και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα διευθύνει την σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Με το ταλέντο, το πάθος και την δεξιοτεχνία της η Karina Canellakis κατάφερε να καταργήσει τα άβατα και να γίνει η πρώτη γυναίκα μαέστρος που διηύθυνε την πρεμιέρα των BBC Proms στο Royal Albert Hall του Λονδίνου το 2019, αλλά και τη συναυλία για το Βραβείο Νόμπελ στη Στοκχόλμη, το 2018.

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη και μεγαλωμένη σε μια αμιγώς μουσική οικογένεια, με τον μαέστρο πατέρα της να έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα και την πιανίστρια μητέρα της από την Ρωσία αντίστοιχα, η Karina Canellakis ξεκίνησε με το όνειρο για γίνει σολίστ του βιολιού. Έκανε πλούσιες μουσικές σπουδές, ξεκίνησε να εργάζεται ως βιολονίστρια σε μεγάλες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική του Σικάγο και η Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Το 2016 βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Γκέοργκ Σόλτι» γεγονός που τής άνοιξε τις πόρτες για τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Φιλαρμονικής της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας της οποίας έγινε η πρώτη γυναίκα βασική μαέστρος όλων των εποχών, θέση την οποία θα κατέχει, όπως ορίζει το συμβόλαιό της μέχρι το 2027.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται, ως προσκεκλημένη μαέστρος, και με άλλες διάσημες ορχήστρες όπως η Συμφωνικές της Βοστώνης, του Σαν Φρανσίσκο, της Βιέννης και της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, αλλά και η Φιλαρμονική του Λονδίνου με την οποία και θα εμφανιστεί, στη συναυλία της στην Αθήνα, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με έργα Μπραμς, Σοστακόβιτς και Μούσοργκσκι, με τη συμμετοχή του Γερμανού βιρτουόζου βιολονίστα Christian Tetzlaff.