ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο Κάνσας: Μητέρα δύο παιδιών και DJ το θύμα - «Η χαρά μετατράπηκε σε θρήνο»

Θρήνος στο Κάνσας
Θρήνος στο Κάνσας
ΑΡ

Πυροβολισμοί στις ΗΠΑ: Mία γυναίκα σκοτώθηκε και 21 άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, κοντά στην παρέλαση για την κατάκτηση του Super Bowl από το Κάνσας.

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν έξω από έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην παρέλαση της νίκης για το Super Bowl στο Κάνσας, καθώς οι οπαδοί του αμερικανικού ποδοσφαίρου που συμμετείχαν στην εορταστική εκδήλωση έτρεξαν να καλυφθούν απο πυροβολισμούς. Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι 21 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους εννέα παιδιά. Η φίλαθλη που έπεσε νεκρή ήταν μητέρα δύο παιδιών και DJ ραδιοφώνου ονόματι Λίζα Λόπεζ-Γκάλβαν. Σύμφωνα με αναφορές ο γιος της Mαρκ είναι μεταξύ των τραυματιών.

Σε μια δήλωση, ο ραδιοφωνικός σταθμός KKFI όπου εργαζόταν, είπε: «Με ειλικρινή θλίψη και εξαιρετικά βαριά και συντετριμμένη καρδιά ενημερώσαμε την κοινότητά μας ότι η DJ του KKFI Λίζα Λόπεζ, παρουσιάστρια του Taste of Tejano έχασε τη ζωή της σήμερα από πυροβολισμός στη συγκέντρωση για τη νίκη των Kansas City Chiefs.

«Οι καρδιές και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά της. Ενθαρρύνουμε όποιον αισθάνεται ότι είδε κάτι να απευθυνθεί στις αρχές επιβολής του νόμου. Αυτή η παράλογη πράξη πήρε ένα όμορφο άτομο από την οικογένειά της και αυτή την κοινότητά μας». Η ομάδα και οι υποστηρικτές της πανηγύριζαν τη νίκη εναντίον των San Francisco 49ers, μετά το Super Bowl.

Το μπαράζ πυροβολισμών έξω από έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, έστειλε πλήθη οπαδών στη συγκέντρωση να τρέχουν για ασφάλεια. Η αστυνομία είπε ότι όλα τα θύματα χτυπήθηκαν από πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένων επτά που τραυματίστηκαν σοβαρά και έξι που περιγράφηκαν ως «μέτριας βαρύτητας» τραυματίες. Νοσηλεύονταν σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία

Εννέα παιδιά στο νοσοκομείο

Εννέα παιδιά ηλικίας έξι έως 15 ετών νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Children's Mercy, δήλωσε η επικεφαλής νοσηλευτικής Στέφανι Μέγιερ. «Η μία λέξη που θα χρησιμοποιούσα απλώς για να περιγράψω αυτό που είδαμε και πώς ένιωσαν όταν ήρθαν σε εμάς ήταν ο φόβος», πρόσθεσε. Τα τοπικά νοσοκομεία δήλωσαν ότι περιθάλπουν επίσης ανθρώπους που δεν πυροβολήθηκαν αλλά είχαν υποστεί άλλα τραύματα στην ξαφνική ταραχή που ακολούθησε τον πυροβολισμό.

Μετά τον πυροβολισμό, τρία άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο που ήταν οπλισμένα, τέθηκαν υπό κράτηση και επάνω τους βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με αξιωματικούς. Βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν μια χαοτική σκηνή έξω από το Union Station -που τώρα είναι μουσείο- καθώς αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο ενώ οι οπαδοί των Chiefs έτρεχαν για κάλυψη.

Η αστυνομία είπε ότι πιστεύει ότι το περιστατικό της Τετάρτης ήταν εγκληματικό και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία, αλλά το κίνητρο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Η Στέισι Γκρέιβς αρχηγός της αστυνομίας, είπε ότι είχε ακούσει αναφορές ότι οι οπαδοί των Chiefs συμμετείχαν στη σύλληψη των υπόπτων, αλλά δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει.

Δήλωσε επίσης «θυμωμένη» με αυτό που συνέβη, καθώς περισσότεροι από 800 αξιωματικοί βρίσκονταν σε υπηρεσία για να «κρατήσουν τους πάντες ασφαλείς», αλλά η τραγωδία συνέβη. Ο δήμαρχος του Κάνσας Σίτι Κουίντον Λούκας είπε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε το παρών στην παρέλαση με τη σύζυγό του και τη μητέρα του και έπρεπε να «τρέξει για ασφάλεια» μαζί με χιλιάδες θαυμαστές.

«Είμαι συντετριμμένος και απίστευτα αναστατωμένος και απογοητευμένος», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Ήμουν εκεί με τη γυναίκα μου και τη μητέρα μου, ποτέ δεν θα πίστευα ότι χιλιάδες άνθρωποι θα αναγκάζονταν να τρέξουν για την ασφάλειά τους σήμερα. Βγήκαμε σήμερα να γιορτάσουμε και έγινε όλο αυτό. Προσευχόμαστε για την ασφάλεια όλων»

«Είμαι συντετριμμένος για την τραγωδία»

Ο σταρ των Chiefs, Patrick Mahomes, έγραψε στο X: «Προσευχόμαστε για το Κάνσας», λίγο μετά το γύρισμα, ενώ ο Tράβις Κέλς, ο αστέρας των Chiefs και φίλος της Tέιλορ Σουίφτ, είπε: «Είμαι συντετριμμένος για την τραγωδία που συνέβη. σήμερα. Η καρδιά μου είναι με όλους όσους βγήκαν να γιορτάσουν μαζί μας και επηρεάστηκαν. Kάνσας Σίτι σημαίνεις τον κόσμο για μένα»

Μετά την τραγωδία, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Η χαρά μετατράπηκε σε τραγωδία σήμερα στο Κάνσας Σίτι και αυτό θλίβει την αμερικανική ψυχή». Προέτρεψε τους πολιτικούς από όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν αυστηρότερους ελέγχους οπλοκατοχής και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής είχαμε περισσότερους μαζικούς πυροβολισμούς το 2024 από όσες μέρες έχει το έτος»

Οι Chiefs κέρδισαν το δραματικό παιχνίδι της Κυριακής με 25-22 στην παράταση. Τα πλήθη είχαν παραταχθεί στους δρόμους για να καλωσορίσουν την ομάδα πίσω μετά τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο Super Bowl και τον τρίτο σε πέντε σεζόν. Οι παίκτες πανηγύριζαν στην κορυφή των διώροφων λεωφορείων, όπου εκτοξεύονταν κομφετί με κανόνια, καθώς τα οχήματα περνούσαν μέσα από το πλήθος και ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, Κλαρκ Χαντ, κρατούσε το τρόπαιο.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει στα πλήθη, συμπεριλαμβανομένου του Τράβις Κέλς, τον οποίο κρατούσαν οι συμπαίκτες του καθώς τραγουδούσε στους θαυμαστές. Η τραγουδίστρια των Love Story, Σουίφτ, απουσίαζε από την εκδήλωση καθώς έχει την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της περιοδείας της Eras.