ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Εννέα πολιτικές δυναστείες της ΕΕ - «Tα... nepo babies» από τον Μητσοτάκη στον Σαρλ Μισέλ

O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ
ΑΡ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Aλεξάντερ ντε Κρο και η Kάγια Κάλας είναι μερικοί από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση της ενασχόλησης με τα κοινά. Η λίστα με τα «Nepo Βabies» σύμφωνα με το Politicο είναι μακρά

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνεις πολιτικός, αλλά το να έχεις έναν διάσημο μπαμπά -ή ενίοτε μαμά- σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα, ο Χέλμουτ Γκάουκινγκ, ένας Γερμανός βουλευτής από ένα περιθωριακό κόμμα της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής και αντικαταστάθηκε επίσημα από τον... γιο του Νιλς. Το όνομα του μικρού τους πολιτικού κινήματος είναι «Family Party» . Μα φυσικά» γράφει το Politico

Οι Γκάουκινγκ δεν έχουν κάνει τίποτα επιλήψιμο, με τον «τζούνιορ» να είναι ο επόμενος στη λίστα του κόμματος, εάν κάποιο υψηλότερο στέλεχος - στην προκειμένη περίπτωση, ο πατέρας του - παραιτηθεί. Αυτό το είδος συμπεριφοράς έχει λειτουργήσει για έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό πολιτικών σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στο Βέλγιο.

Βέλγοι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη για τις πολιτικές δυναστείες στην οποία διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας στους 10 βουλευτές στο Βέλγιο έχει έναν γονέα που κατείχε επίσης αξιώματα. Το ποσοστό των πολιτικών κληρονόμων στα κοινοβούλια του Βελγίου αυξάνεται τα τελευταία 20 χρόνια – επιστρέφοντας στα επίπεδα του 19ου αιώνα και δεν πέφτει κάτω από το 12%.

Δεν είναι μόνο το Βέλγιο ωστόσο που φιλοξενεί πολιτικές δυναστείες. Εδώ είναι άλλα εννέα πολιτικά «nepo babies» (μωρά του νεποτισμού) και υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσε να συμπεριλάβει η λίστα του Politico.

Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε οργή με την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη παρέμεινε σταθερά στην οικογενειακή επιχείρηση.

Γιος του Λουί Μισέλ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ευρωπαίος Επίτροπος και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μισέλ τζούνιορ προσπάθησε να ξεφύγει από τη σύγκριση με τον πατέρα του στην αρχή της καριέρας του (πολλοί μεγαλύτεροι Βέλγοι τον αποκαλούν ακόμα le fils — ο γιος) . Σύντομα όμως έκανε όνομα ως ο νεότερος πρωθυπουργός του Βελγίου πριν αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Ματιέ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως υφυπουργός των Βρυξελλών για τη διαχείριση κτηρίων (είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την ανοικοδόμηση του Μεγάρου της Δικαιοσύνης).

Κάγια Κάλας

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η πρώτη γυναίκα που κατείχε ποτέ αυτό το αξίωμα, είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου για την προεδρία Σίιμ Κάλας. Πέρασε επίσης περισσότερο από μια δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιο πρόσφατα ως αντιπρόεδρος και επίτροπος μεταφορών, και επί του παρόντος κατέχει θέση στο Riigikogu, το κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής, η Κάλας έχει δει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται σε όλη τη «γηραιά ήπειρο» λόγω της σκληρής γραμμής της απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα (είναι τώρα στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας «για την καταστροφή και τη ζημιά μνημείων σε σοβιετικούς στρατιώτες»). Η Κάλλας ζητούσε κυρώσεις στη Ρωσία πολύ πριν εισβάλει στην Ουκρανία και βεβαιώθηκε ότι η Εσθονία ήταν έτοιμη όταν η Μόσχα έκλεινε τις κάνουλες αερίου. Η μητέρα της απελάθηκε στη Σιβηρία όταν ήταν μωρό, μια ιστορία στην οποία αναφέρεται συχνά όταν μιλάει για τη Ρωσία.

Ο προπάππους της Κάλλας, Έντουαρντ Άλβερ, ήταν επίσης μεγάλο όνομα στην πολιτική και υπήρξε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Μαρίν Λε Πεν

Η Μαρίν Λεπέν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου που ονομάζεται σήμερα «Εθνική Συσπείρωση». Λόγω των προσπαθειών της να ξεφύγει από το τοξικό παρελθόν του κόμματος και να προσελκύσει τους κεντρώους, η Μαρίν Λεπέν συχνά περιγράφεται ως μια λιγότερο ριζοσπαστική εκδοχή του πατέρα της.

Υπάρχει μια ακόμη «πρώην» Λεπέν που πρέπει να γνωρίζετε. Η Mαριόν Μαρεσάλ ανιψιά της Mαρίν Λε Πέν, αφαίρεσε το Λε Πέν από το όνομά της το 2018 και είναι παντρεμένη με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Vincenzo Sofo, από το Κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας». Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το κόμμα της «Ανακατάκτηση» θα ενταχθεί στο ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος ευρωβουλευτής του θα πρέπει να μετακινήσει έδρες.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τον Οκτώβριο θα συμπληρώσει 10 χρόνια στην εξουσία, είναι άλλος με την πολιτική στο αίμα του ως γιος του εξέχοντος Νορβηγού διπλωμάτη Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ και της υφυπουργού Kάριν Χάιμπεργκ.

Η αδερφή του, Μαριάν, ήταν διευθύντρια του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Ιερουσαλήμ και ήταν παντρεμένη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιόχαν Γιόργκεν Χολστ, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Πριν αναλάβει το ρόλο του στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπηρέτησε ως υπουργός βιομηχανίας και υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας και τελικά έγινε πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, γεννήθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δυναστεία. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1990, και παππούς του ήταν ο εξέχων πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θείος του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέχων ηγέτης του ελληνικού απελευθερωτικού κινήματος και πρωθυπουργός επί 12 χρόνια.

Η αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Πολιτισμού. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων. Ο γιος της Κώστας υπήρξε δήμαρχος Αθηναίων. Δεν υπάρχει μόνο η δυναστεία Μητσοτάκη. Στην οικογένεια Παπανδρέου, υπάρχει ο Γεώργιος Παπανδρέου (που ήταν πρωθυπουργός) και ο γιος του Ανδρέας (που ήταν πρωθυπουργός) και τα παιδιά του ο Γιώργος (που ήταν πρωθυπουργός) και ο Νίκος (ευρωβουλευτής).

Αλεξάντερ ντε Κρου

Ακριβώς όπως ο Σαρλ Μισέλ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Aλεξάντερ ντε Κρου έχει την πολιτική στα γονίδιά του. Ο πατέρας του Χέρμαν ντε Κρου είναι γνωστός πολιτικός και πρώην υπουργός Παιδείας, Μεταφορών και Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική το 2019, έχοντας υπηρετήσει ως βουλευτής επί 48 χρόνια.

Ο Aλεξάντερ ντε Κρου μεταπήδησε από τον ιδιωτικό τομέα στην πολιτική το 2009, όταν εξελέγη χωρίς καμία πολιτική εμπειρία ως αρχηγός κόμματος των Φλαμανδών φιλελεύθερων. Αργότερα έγινε υπουργός αρμόδιος για την ανάπτυξη και την ψηφιακή ατζέντα. Εξακολουθεί να επιβλέπει το κέντρο κυβερνοασφάλειας της χώρας και έχει χειριστεί τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για αρχεία κυβερνοασφάλειας κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου. Έγινε πρωθυπουργός το 2020, επικεφαλής ενός συνασπισμού επτά κομμάτων.

Mατέους Μοραβιέτσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mατέους Μοραβιέτσκι, από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, έχει έναν διάσημο ακτιβιστή πατέρα. Ο Kορνέλ Μοραβιέτσκι ήταν ιδρυτής και ηγέτης του Fighting Solidarity, μιας ριζοσπαστικής διάσπασης του κινήματος της Αλληλεγγύης που πολέμησε ενάντια στον κομμουνισμό. Αργότερα εξελέγη στην κάτω βουλή της Πολωνίας.

Εργάστηκε ως πρόεδρος τράπεζας πριν γίνει υπουργός Ανάπτυξης το 2015, στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών, Αθλητισμού και αναπληρωτής πρωθπουργός. Ανέλαβε πρωθυπουργός το 2017, πριν χάσει τις εκλογές του περασμένου έτους από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Βάτσλαβ Κλάους τζούνιορ

Ο πρώην βουλευτής της Τσεχίας Βάσλαβ Κλαόυς τζούνιορ, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή το 2021, έχει ιστορικό στην πολιτική που εκτείνεται δεκαετίες πίσω. Το ίδιο και ο πατέρας του, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας για δύο θητείες Βάτσλαβ Κλάους.

Οι δυο τους είχαν πολύ παρόμοιες πολιτικές (ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης επινόησαν τον όρο «Κλαουσισμός», καθώς και οι δύο θεωρείται ότι ενσαρκώνουν τον εθνικό συντηρητισμό ανάμεικτο με τον οικονομικό φιλελευθερισμό) και συμμετείχαν στο ίδιο Δημοκρατικό Κόμμα των πολιτών (ODS), στο οποίο συνιδρυτής ήταν ο Kλάους ο πρεσβύτερος.

Ο νεότερος Κλάους διαγράφηκε από το κόμμα το 2019 επειδή έκανε «αμφιλεγόμενες δηλώσεις», συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν θα ψήφιζε υπέρ του ODS παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα συντηρητικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που υποστηρίχθηκε από πολιτικούς όπως ο Nάιτζελ Φάρατζ και ο Βίκτορ Όρμπάν.

Μόνικα Χολμάγιερ

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Mόνικα Χόλμαγιερ, πρόεδρος της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι κόρη του Φραντζ Γιόζεφ Στράους, πρώην υπουργού Άμυνας υπό τον Kόνραντ Αντενάουερ. Υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βαυαρίας μέχρι το 2005 και κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009.

Ο πατέρας της έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του ως υπουργός Άμυνας μετά την υπόθεση Spiegel, όταν δύο δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ερευνήθηκαν για προδοσία επειδή έγραψαν ένα άρθρο για τις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας.

Πηγή: Politico