ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η «μάχη των πορτοκαλιών» στην Ιβρέα - Το ξεχωριστό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Ιταλία: Η «μάχη των πορτοκαλιών» στην Ιβρέα - Το ξεχωριστό έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων
ΑΡ

Τόνοι πορτοκαλιών πετάχτηκαν και φέτος στην Ιβρέα της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να αναπαρασταθεί η περίφημη μάχη των πορτοκαλιών.

Το Καρναβάλι της Ivrea είναι ένα φεστιβάλ στη βόρεια ιταλική πόλη, το οποίο περιλαμβάνει μια παράδοση ρίψης πορτοκαλιών μεταξύ οργανωμένων ομάδων, γνωστή ως «Μάχη των Πορτοκαλιών». Είναι ο μεγαλύτερος αγώνας τροφίμων στην Ιταλία και τις γύρω χώρες.

Δεκάδες άμαξες με άλογα μετέφεραν τα φρούτα στις πλατείες της πόλης, όπου συγκεντρώνεται πλήθος «ετοιμοπόλεμων» πολιτών για να ρίξουν πορτοκάλια ο ένας στον άλλο. Οι «πορτοκαλομάχοι», aranceri α λα ιταλικά, σύντομα γίνονται μούσκεμα από πάνω μέχρι κάτω, σε ένα διαφορετικό έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Μία δημοφιλής αφήγηση για την προέλευση του εθίμου λέει ότι τιμά την αντίσταση ενάντια στον τύραννο Ραϊνέρι ντι Μπριαντράτε ο οποίος γύρω στο 1800 επιχείρησε να βιάσει την κόρη ενός ντόπιου μυλωνά, την παραμονή του γάμου της.

Η κοπέλα τον αποκεφάλισε και τα στρατεύματά του επιχείρησαν να καταλάβουν την Ιβρέα για αντίποινα. Ο κόσμος αντιστάθηκε, χρησιμοποιώντας πέτρες και τελικά έκαψε το παλάτι και τους έδιωξε Κάθε χρόνο, ένα νεαρό κορίτσι επιλέγεται για να παίξει το ρόλο της Βιολέτα, εκείνης της νεαρής γυναίκας που είχε δοκιμαστεί.

Στο τέλος κάθε ημέρας, οι πλατείες καλύπτονται από ένα στρώμα πολτού από τους τόνους πορτοκαλιών που πετιούνται και ποδοπατούνται από τους ντόπιους και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή για να λάβουν μέρος στη μάχη. Όταν ολοκληρωθεί το δρώμενο, τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στο κέντρο κομποστοποίησης της πόλης.