ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αλεξέι Ναβάλνι - «Οι δίκες εναντίον μου ειναι φασισμός»

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο Nτόναλντ Τραμπ συνέκρινε τα νομικά του προβλήματα με τη δίωξη του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Σιβηρίας τον περασμένο μήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε μια συνέντευξη στο Fox News για να συγκρίνει τα δικά του νομικά προβλήματα με τη δίωξη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέντευξη του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν «ένας πολύ γενναίος άνθρωπος» που πιθανότατα δεν έπρεπε να είχε επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά δεν απέδωσε καμία ευθύνη για τον απροσδόκητο θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες κατηγόρησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι, όπως και η Νίκι Χέιλι, η οποία βρίσκεται πολύ πίσω από τον Τραμπ ως η μοναδική αντίπαλός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία.

Στην ωριαία εμφάνιση που μεταδόθηκε στο Fox News, ο Τραμπ διαμαρτυρήθηκε για το πρόστιμο των 355 εκατομμυρίων δολαρίων που του επιβλήθηκε σε μια δίκη για απάτη στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι «είναι μια μορφή Ναβάλνι». «Είναι μια μορφή κομμουνισμού ή φασισμού», πρόσθεσε.

Παρά τις προτροπές της παρουσιάστριας Λόρα Ίνγκραχαμ, ο Τραμπ δεν ανέφερε τον Πούτιν όταν ρωτήθηκε για τον Ναβάλνι. «Ήταν πολύ γενναίος τύπος γιατί επέστρεψε. Θα μπορούσε να είχε μείνει μακριά, και ειλικρινά, πιθανότατα θα ήταν πολύ καλύτερο να μείνει μακριά και να μιλήσει έξω από τη χώρα».

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Συμβαίνει και στη χώρα μας. Γινόμαστε κομμουνιστική χώρα με πολλούς τρόπους. Έχω οκτώ ή εννέα δίκες και όλες λόγω του γεγονότος ότι… είμαι στην πολιτική». Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στον θάνατο του Ναβάλνι και είπε ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι ο Πούτιν ειναι υπεύθυνος είναι αβάσιμοι και απαράδεκτοι.

Την Κυριακή, ο Τραμπ έγραψε σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι ο θάνατος του Ναβάλνι σε μία απομονωμένη φυλακή της Αρκτικής την περασμένη εβδομάδα τον είχε κάνει «περισσότερο συνειδητοποιημένο για το τι συμβαίνει» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά έχει συχνά απορρίψει τις 91 ποινικές κατηγορίες εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενες, έναν ισχυρισμό που οι εισαγγελείς αρνούνται.

Ο Μπάιντεν άσκησε την Τρίτη σφοδρή κριτική στην ανάρτηση του Τραμπ για τον θάνατο του Ναβάλνι, λέγοντας: «Γιατί ο Τραμπ κατηγορεί πάντα την Αμερική; Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι. Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να το πει αυτό;»