ΚΟΣΜΟΣ

Mπάιντεν: Η νέα γκάφα στη συνάντηση με τη χήρα του Ναβάλνι - Μπέρδεψε το όνομά της

O Mπάιντεν με τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι
O Mπάιντεν με τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνάντησε στην Καλιφόρνια τη χήρα και την κόρη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε στη φυλακή. Φάνηκε να ξεχνάει το όνομά της λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνάντησε τη χήρα και την κόρη του αείμνηστου Ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι την Πέμπτη στην Καλιφόρνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα ενώ μιλούσε στον Τύπο φάνηκε να ξεχνάει το όνομα της συζύγου του πιο σκληρού επικριτή του Πούτιν που είχε συναντήσει λίγα λεπτά νωρίτερα.

«Σήμερα το πρωί είχα την τιμή να συναντηθώ με τη σύζυγο και την κόρη του Aλεξέι Nαβάλνι και για να δηλώσω το προφανές, ήταν ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος και είναι εκπληκτικό πώς η γυναίκα και η κόρη του το μιμούνται αυτό. Θα ανακοινώσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατό του, αύριο», είπε.

«Αλλά ένα πράγμα που μου έγινε σαφές είναι ότι η Γιολάντα θα το κάνει, θα συνεχίσει τον αγώνα που είχε σε εξέλιξη. Επομένως, δεν τα παρατάμε», είπε ο Μπάιντεν, μπερδεύοντας το Γιούλια με το Γιολάντα.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τη Γιούλια Ναβάλναγια και την κόρη του ζευγαριού Ντάσα Ναβάλναγια ήρθε έξι ημέρες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι στην απομακρυσμένη φυλακή της Σιβηρίας. Οι αρχές των φυλακών στην απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία του IK-7 στο Χαρπ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ναβάλνι κατέρρευσε αφού έκανε μια βόλτα και πέθανε και τα ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να τον αναζωογονήσουν.

Η Δύση, η οικογένεια και οι υποστηρικτές του Ναβάλνι πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να σκοτωθεί, με στόχο να προβάλει την εικόνα του ισχυρού άνδρα του ενόψει των εκλογών. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη σύγχυση του ονόματος.

Η γκάφα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους επικριτές του Μπάιντεν για να εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να ηγείται των ΗΠΑ λόγω της ηλικίας του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC/Ipsos που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, το 86% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να ηγηθεί της χώρας για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σήμερα (23/2) κατά της Ρωσίας ως απάντηση στον θάνατο του Ναβάλνι. Ο Μπάιντεν, στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις έχει πει οτι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει τρομερές συνέπειες αν συμβεί κάτι στον Ναβάλνι. Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία και ο Πούτιν έχουν ήδη αντιμετωπίσει πολλές συνέπειες. Η 47χρονη οικονομολόγος Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Aλεξέι από το 2000, θεωρείται η πιθανή διάδοχος του συζύγου της και να ηγηθεί τις αντιπολίτευσης ενάντια στο Κρεμλίνο.