ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα τελειώσει ο κόσμος - Ζοφερό σενάριο όταν...πεθάνει ο Ήλιος

Πώς θα τελειώσει ο κόσμος - Ζοφερό σενάριο όταν...πεθάνει ο Ήλιος
Φωτ.: NASA

Πόσο χρόνος μας απομένει όταν σκάσει ο Ήλιος και ποιους πλανήτες θα...καταπιεί 

Μια τρομακτική γραφική απεικόνιση αποκαλύπτει τη φρικτή μοίρα κάθε πλανήτη όταν ο Ήλιος πεθάνει.

Σύμφωνα με την Daily Mail ένα τρομακτικό γράφημα αποκαλύπτει πώς ο Ήλιος θα εξελιχθεί σε ένα τεράστιο «κόκκινο γιγαντιαίο αστέρι», και θα γίνει τόσο μεγάλος που θα σημάνει το τέλος του ηλιακού συστήματος όπως το ξέρουμε.

Ο Δρ Έντουαρντ Μπλούμερ, ανώτερος αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε: «Πιθανόν να απομένουν κάπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι τη φάση του κόκκινου γίγαντα για τον Ήλιο. Έχουμε λοιπόν λίγο χρόνο»

Ο Ήλιος μας, όπως όλα τα άστρα, είναι ουσιαστικά ένας γιγάντιος πυρηνικός φούρνος που συνθλίβει άτομα ηλίου κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας. Αυτή η τεράστια βαρυτική δύναμη είναι που κρατά σε τροχιά τους οκτώ πλανήτες και αμέτρητα άλλα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, η ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική σύντηξη εκπέμπεται στο σύμπαν ως θερμότητα, δημιουργώντας μια κατοικήσιμη ζώνη που εκτείνεται από την Αφροδίτη μέχρι την τροχιά του Άρη.

Ωστόσο, ο Δρ Μπλούμερ δήλωσε στη MailOnline ότι, τελικά, όλα αυτά θα αλλάξουν. Σε περίπου 5 έως 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα αρχίσει να μετατρέπεται σε ερυθρό γίγαντα. «Αυτό συμβαίνει ουσιαστικά όταν ο ήλιος εξαντλήσει το υδρογόνο που μπορεί να λιώσει στον πυρήνα του», εξηγεί ο Δρ Μπλούμερ.

Η αντίστροφη μέτρηση

Όταν ο ήλιος μας τελικά εξαντλήσει το υδρογόνο, ο πυρήνας του θα αρχίσει να καταρρέει υπό την έλξη της ίδιας του της βαρύτητας. Καθώς τα εξωτερικά στρώματα θα καταρρέουν προς τα μέσα, η πίεση και η θερμότητα που θα προκύψουν θα γίνουν τόσο έντονες που τα στρώματα αυτά θα αρχίσουν να επιφέρουν σύντηξη ατόμων ηλίου σε άνθρακα. Η προκύπτουσα έκρηξη ενέργειας θα κάνει τον Ήλιο να επεκταθεί εκατοντάδες φορές σε σχέση το αρχικό του μέγεθος.

Ο κ. Μπλούμερ εξηγεί ότι ενώ αυτή η διαδικασία «δεν είναι ακριβώς σαν το πάτημα ενός διακόπτη» θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καταστροφή του ηλιακού συστήματος.

Επί του παρόντος, ο ήλιος έχει διάμετρο περίπου 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (865.000 μίλια). Όμως, καθώς θα μετατραπεί σε «κόκκινο γίγαντα», θα μπορούσε να διογκωθεί σε πάνω από 200 φορές από αυτό το μέγεθος, φτάνοντας σε διάμετρο έως και 186 εκατομμύρια μίλια (300 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Τι θα γίνει με τη Γη

Όταν συμβεί αυτό, οι πιο εσωτερικοί πλανήτες - ο Ερμής και η Αφροδίτη - θα τραβηχτούν μέσα στον ήλιο και θα καταστραφούν. Ωστόσο, ο Δρ Μπλούμερ δήλωσε: «Το ακριβές μέγεθος του κόκκινου γίγαντα δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, οπότε η Γη βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα θέση».

Στα 93 εκατομμύρια μίλια (148,22 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον Ήλιο, μπορεί να φαίνεται ότι η Γη έχει… ψηθεί. Αλλά 186 εκατομμύρια μίλια είναι το απόλυτο ανώτατο όριο για την ανάπτυξη του Ήλιου, και μπορεί να μην γίνει τόσο μεγάλος. Ωστόσο, ο Δρ Μπλούμερ δήλωσε συγκεκριμένα: «Το ακριβές μέγεθος του κόκκινου γίγαντα δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, οπότε η Γη βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα θέση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή:

-Στο χειρότερο σενάριο «η Γη μπορεί να καταβροχθιστεί εξ ολοκλήρου από τον Ήλιο, και αυτό να είναι το τέλος»

-Στο καλύτερο σενάριο, «μπορεί να μην την καταπιεί».

Αλλά ακόμη και αν ο Ήλιος δεν καταπιεί τη Γη ολόκληρη, δεν είναι και πάλι καλά νέα. Ο Δρ Μπλούμερ δήλωσε: «Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης θα σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα θα εκτοξευθεί και οι ωκεανοί θα βράσουν». Και προσθέτει: «Η "Γη" που θα απομείνει θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μια μπάλα άψυχου βράχου».

Οι εξωτερικοί πλανήτες δεν θα γλιτώσουν και δεν θα παραμείνουν αλώβητοι, καθώς ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα ανατιναχτούν από την έντονη θερμότητα του αναπτυσσόμενου κόκκινου γίγαντα.

Αν ο Ήλιος μεγαλώσει αρκετά, θα μπορούσε να καεί μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «φωτοεξαέρωση», καθώς οι αστρικές εκπομπές απογυμνώνουν τα αέρια που τους περιβάλλουν. Ωστόσο, ο Δρ Μπλούμερ εξηγεί ότι ορισμένα μοντέλα προβλέπουν ότι ο Κρόνος μπορεί ξαφνικά να βρεθεί στη μέση της νέας κατοικήσιμης ζώνης του Ήλιου.