ΚΟΣΜΟΣ

«Σπάει ρεκόρ» το κακάο: Στα ύψη θα φθάσουν οι τιμές σε αγαπημένες μάρκες σοκολάτας

Στα ύψη οι τιμές του κακάο
Στα ύψη οι τιμές του κακάο
ΑΡ

Οι ελλείψεις κακάο αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι τιμές του εμπορεύματος εκτινάσσονται στα ύψη, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς

Ο κορυφαίος κατασκευαστής στον κόσμο προϊόντων σοκολάτας και κακάο υψηλής ποιότητας αναμένει ότι οι ελλείψεις κακάο θα συνεχιστούν και την επόμενη σεζόν. Η Barry Callebaut AG με έδρα τη Ζυρίχη η οποία ισχυρίζεται ότι προμηθεύεται κάθε πέμπτο κόκκο κακάο που καλλιεργείται παγκοσμίως, προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες σοκολάτας του πλανήτη.

Ο αντιπρόεδρος κακάο της στη Βόρεια Αμερική, Hugo van der Goes, αναμένει ότι η παραγωγή θα υπολείπεται της κατανάλωσης κατά 500.000 μετρικούς τόνους τη σεζόν που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι αγρότες στη Δυτική Αφρική δεν έχουν την επιθυμία να επεκταθούν, λέει, καθώς και οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες που επηρεάζουν τα δέντρα «αφήνουν το αποτύπωμά» τους στις καλλιέργειες. Ένα έξτρα έλλειμμα 150.000 τόνων αναμένεται την επόμενη σεζόν.

«Οι αγρότες στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Γκάνα (που καλλιεργούν περίπου το 60% των κόκκων κακάο στον κόσμο) δεν βλέπουν σήμερα το κίνητρο να καλλιεργήσουν περισσότερο», δήλωσε ο κ. van der Goes στο Διεθνές Συνέδριο Γλυκαντικών την περασμένη εβδομάδα.

«Προς το παρόν δεν βλέπουμε ανάκαμψη στην προσφορά». Οι τιμές του κακάο αγγίζουν σχεδόν ιστορικά υψηλά - με τους αναλυτές να τονίζουν ότι θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 7.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο τους επόμενους μήνες. Κολοσσοί όπως οι Hershey's και Cadbury's έχουν προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών και αλλαγές προϊόντων τις τελευταίες εβδομάδες