ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση τρένων στην Ινδία: Οι μηχανοδηγοί έβλεπαν αγώνα κρίκετ - 14 νεκροί

Σύγκρουση τρένων στην Ινδία: Οι μηχανοδηγοί έβλεπαν αγώνα κρίκετ - 14 νεκροί
AP

Όλα όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της Ινδίας σχετικά με τα αίτια της σύγκρουσης των τρένων που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2023

Αφηρημένοι ήταν οι μηχανοδηγοί ενός τρένου που συγκρούστηκε μ’ ένα άλλο, καθώς παρακολουθούσαν αγώνα κρίκετ στο κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός σιδηροδρόμων της Ινδίας. Ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης των τρένων ήταν ο θάνατος 14 επιβατών.

Η θανατηφόρα σύγκρουση συνέβη στο κρατίδιο Άντρα Πραντές τον Οκτώβριο, την ώρα που η Ινδία έπαιζε με την Αγγλία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Η πρόσφατη περίπτωση στο Άντρα Πραντές συνέβη επειδή τόσο ο μηχανοδηγός όσο και ο συγκυβερνήτης είχαν την προσοχή τους στραμμένη στον αγώνα κρίκετ», δήλωσε ο Ασουίνι Βάισναου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India. Συμπλήρωσε πως «τώρα εγκαθιστούμε συστήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε τέτοια απόσπαση της προσοχής και να διασφαλίσουν ότι τόσο οι μηχανοδηγοί όσο και οι βοηθοί μηχανοδηγοί είναι πλήρως συγκεντρωμένοι στη λειτουργία του τρένου».

Εκατοντάδες εκατομμύρια φίλοι του κρίκετ στην Ινδία παρακολούθησαν τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα, τον οποίο κέρδισαν οι οικοδεσπότες. Στη συνέχεια, οι αρχές απέλυσαν τον σταθμάρχη και τρεις υπαλλήλους όταν ένα εμπορευματικό τρένο ταξίδεψε 70 χιλιόμετρα χωρίς μηχανοδηγό, ανέφεραν οι Hindustan Times.

Η Ινδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο και έχουν σημειωθεί αρκετές καταστροφές κατά τη διάρκεια των ετών, με χειρότερη το 1981, όταν ένα τρένο εκτροχιάστηκε ενώ διέσχιζε μια γέφυρα στο κρατίδιο Μπιχάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 800 άνθρωποι. Τον Ιούνιο του 2023, μια σύγκρουση τριών τρένων σκότωσε σχεδόν 300 ανθρώπους στην πολιτεία Οντίσα.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Ινδία έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά για την αναβάθμιση του δικτύου με σύγχρονους σταθμούς και ηλεκτρονικά συστήματα σηματοδότησης.

Με πληροφορίες από Guardian