ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας

ΝΑΤΟ: Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας
AP, φωτογραφία αρχείου.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Τάμας Σούλιοκ, υπέγραψε σήμερα (05/03) το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την 26η Φεβρουαρίου, «ανοίγοντας» τον δρόμο για ένα ιστορικό βήμα της σκανδιναβικής χώρας, που τήρησε ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου.

Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας αναζητώντας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ μετά το «ξέσπασμα» του πολέμου στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Με την έγκριση της ένταξης από την Ουγγαρία, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ενώ, είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν μία αμυντική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου υπέγραψε την επικύρωση του πρωτοκόλλου την περασμένη εβδομάδα και το προώθησε για έγκριση στο γραφείο του Προέδρου της χώρας. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν δεχόταν πιέσεις από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να επισφραγίσει σύντομα την ένταξη της Σουηδίας.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον, χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη» την έγκριση του πρωτοκόλλου από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας.

Σχετικές ειδήσεις