ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ μετά από δύο αιώνες ουδετερότητας

Kristersson
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστεσον
Photo: AP

Μετά από δύο αιώνες ουδετερότητας και δύο ετών διαπραγματεύσεις η Σουηδία έγινε και επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ

H Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστεσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για να παραδώσει επίσημα τα έγγραφα επικύρωσης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε δύσκολα μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με ορισμένα μέλη της συμμαχίας.

«Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα».

Την προσεχή Δευτέρα, η σουηδική σημαία πρόκειται να υψωθεί μπροστά από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία υποσχέθηκε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση στην ένταξη της Στοκχόλμης, τα οποία θα εξαρτηθούν από «τις συνθήκες και την έκταση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ένταξη της Σουηδίας, μετά από εκείνη της Φινλανδίας πέρυσι, σημαίνει ότι όλες οι χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα, με εξαίρεση τη Ρωσία, είναι πλέον μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, αν και στρατιωτικά κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιστορικά προτιμούσαν να παραμείνουν εκτός της συμμαχίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Αν και η Σουηδία έχει συνεισφέρει στις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν έχει βιώσει πόλεμο μετά τη σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.