ΚΟΣΜΟΣ

Βερόνα: Η ατυχία «κυνηγάει» την Ιουλιέτα - Τουρίστες άνοιξαν τρύπα στο άγαλμά της

Βερόνα: Η ατυχία «κυνηγάει» την Ιουλιέτα - Τουρίστες άνοιξαν τρύπα στο άγαλμά της

Το χάλκινο άγαλμα, βρίσκεται κάτω από το μπαλκόνι σε μια μικρή αυλή όπου ο Ρωμαίος λέγεται ότι συνάντησε την Ιουλιέτα, προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα

Το διάσημο άγαλμα της ηρωίδας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ιουλιέτας, στη Βερόνα, κινδυνεύει από τους τουρίστες.

Το χάλκινο άγαλμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από το μπαλκόνι σε μια μικρή αυλή όπου ο Ρωμαίος λέγεται ότι συνάντησε την Ιουλιέτα, προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα, οι οποίοι συρρέουν εκεί για μια selfie και για να αγγίξουν το στήθος ως μέρος μιας τελετουργίας που πιστεύεται ότι φέρνει τύχη στον έρωτα. .

Αλλά ο ιδρώτας από τα χέρια τους πιστεύεται ότι προκάλεσε την ανάπτυξη μιας μικρής τρύπας, ανέφερε η τοπική εφημερίδα L'Arena.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το άγαλμα υφίσταται ζημιές. Το 2014, το αρχικό άγαλμα, το οποίο στεκόταν στην αυλή για περισσότερα από 40 χρόνια, αντικαταστάθηκε με ένα αντίγραφο κόστους 15.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από μια καθολική ένωση.

Η Ιουλιέτα βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης τον Δεκέμβριο, αφού ο διευθυντής ενός σχολείου στην Τοσκάνη χαρακτήρισε το τελετουργικό άγγιγμα του στήθους ως «σεξιστικό».

«Το κατεστραμμένο άγαλμα πρέπει να επισκευαστεί και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», έγραψε ο δημοσιογράφος Ενρίκο Φέρο.

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να σκεφτούμε το μέλλον. Είναι σωστό να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους τουρίστες να αγγίζουν το στήθος της Ιουλιέτας; Ή θα ήταν ίσως πιο σωστό να δεχθούμε το επιχείρημα του διευθυντή που το έκρινε ως σεξιστικό;»

Ο Davide Albertini, αντιπρόεδρος μιας ένωσης επιχειρήσεων στην περιοχή, πρότεινε να τοποθετηθεί το άγαλμα ψηλότερα.

Η αυλή βρίσκεται δίπλα στο Casa di Giulietta, ένα ανακαινισμένο κτήριο του 13ου αιώνα που κάποτε ανήκε σε μια οικογένεια ευγενών, τους del Cappellos, οι οποίοι πιστεύεται από τους ντόπιους ότι ενέπνευσαν τον Σαίξπηρη για τη φανταστική οικογένεια της Ιουλιέτας , των Καπουλέτων. Το μπαλκόνι προστέθηκε στο κτίριο τον 20ο αιώνα.

Σήμερα, το Casa di Giulietta είναι ένα μουσείο με μια συλλογή από πίνακες, κοστούμια της εποχής της Αναγέννησης και το κρεβάτι που εμφανίστηκε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Σαίξπηρ το 1968 από τον Φράνκο Τζεφιρέλι. Αλλά οι περισσότεροι τουρίστες εγκαταλείπουν το μουσείο για να επισκεφθούν το άγαλμα.