ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας υπό τον φόβο των Ταλιμπάν

afganistan
Photo: AP

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν τη δική τους αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου

Διακριτικά και με πολύ φόβο γυναίκες διαδήλωσαν χθες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο Αφγανιστάν με την καταπίεση των αρχών των Ταλμπάν σε βάρος τους να τις εμποδίζει να βγουν στους δρόμους.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν τη δική τους αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, εντείνοντας τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των γυναικών, μια πολιτική που έχει χαρακτηριστεί «έμφυλο απαρτχάιντ» από τον ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια, καθιστώντας το Αφγανιστάν τη μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η εκπαίδευση των κοριτσιών απαγορεύεται μετά το δημοτικό. Οι γυναίκες αποκλείονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια διοίκηση, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά, ενώ είναι υποχρεωμένες να είναι ολόκληρες καλυμμένες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Σε αρκετές επαρχίες, κάποιες γυναίκες συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν άρση των περιορισμών αυτών, σύμφωνα με το Κίνημα Purple Saturdays, μια ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Να ξανανοίξουν οι πόρτες των σχολείων για τις γυναίκες»

Στην επαρχία Ταχάρ (βορειοανατολικά), εικόνες που δημοσιεύθηκαν από ακτιβίστριες δείχνουν επτά γυναίκες να κρατούν κόλλες χαρτί μπροστά στο πρόσωπό τους, με το μήνυμα «Δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Ελευθερία».Στην επαρχία Μπαλχ (βορράς), αρκετές γυναίκες κράτησαν επίσης πλακάτ με το μήνυμα «Μην δίνετε ευκαιρία στους Ταλιμάν», μπροστά από πανό με τις λέξεις «Σώστε τις γυναίκες του Αφγανιστάν». Καμία δημόσια διαδήλωση δεν αναφέρθηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).

Χθες, περίπου 20 γυναίκες συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Τυφλών του Αφγανιστάν στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βορράς) και διάβασαν μηνύματα που ζητούν να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

«Οι πόρτες των σχολείων, των πανεπιστημίων, των γραφείων πρέπει να είναι ανοικτές για όλες τις γυναίκες», δήλωσε μια από αυτές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της για λόγους ασφαλείας.

«Είναι πολύ οδυνηρό που μία γυναίκα δεν έχει καμία αξία σήμερα στην κοινωνία μας. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα από τα δικαιώματά της», πρόσθεσε. «Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το μισό της ανθρωπότητας, ως μητέρες, σύζυγοι, αδελφές, κόρες και δασκάλες. Η ιερή θρησκεία του Ισλάμ δεν είναι αντίθετη στη εργασία και στην εκπαίδευση των γυναικών», δήλωσε άλλη.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να άρει τους περιορισμούς σε βάρος των γυναικών, για να μην «εξωθηθεί περαιτέρω η χώρα στη φτώχεια και την απομόνωση». Οι αρχές του Αφγανιστάν δεν έχουν σταματήσει να απορρίπτουν τις διεθνείς επικρίσεις για το θέμα αυτό.