ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα γέννησε στα 35.000 πόδια σε πτήση από την Ιορδανία προς το Λονδίνο -Ο «ήρωας» που τη βοήθησε

O γιατρός που βοήθησε στη γέννα εν πτήσει
O γιατρός που βοήθησε στη γέννα εν πτήσει

Μία νεαρή γυναίκα γέννησε κατά τη διάρκεια πτήσης από την Ιορδανία προς το Λονδίνο, με τον γιατρό που την βοήθησε να αποκαλεί τον τοκετό «θαυματουργό»

Ένας Βρετανός γιατρός περιέγραψε τη «θαυματουργή» στιγμή που βοήθησε μια γυναίκα να γεννήσει ενώ βρισκόταν στα 35.000 πόδια στον αέρα, σε ένα επιβατικό αεροσκάφος. Αν και δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό και η γυναίκα που βοήθησε δεν μιλούσε αγγλικά, ο Βρετανός γιατρός Χασάν Χαν χρησιμοποίησε όλη του την τεχνογνωσία για να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Ο ειδικευόμενος γιατρός βοήθησε τη συνεπιβάτιδά του να γεννήσει ενώ βρισκόταν σε πτήση από την Ιορδανία προς το Λονδίνο το Σαββατοκύριακο. Ο 28χρονος πετούσε με μια παρέα φίλων, που ήταν όλοι κατά σύμπτωση γιατροί, όταν βγήκε ανακοίνωση που ζητούσε ιατρική βοήθεια.

Μιλώντας στο The UK Tonight του Sky, ο Δρ Χαν είπε ότι όλοι οι φίλοι του προσφέρθηκαν εθελοντικά όταν το πλήρωμα πτήσης κάλεσε έναν γιατρό στο αεροπλάνο. «Από όλες τις πτήσεις στις οποίες θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό, θα έλεγα ότι αυτή ήταν η ιδανική, δεδομένου του αριθμού του διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού», είπε στο Sky News.

Η ομάδα αποφάσισε ότι ο Δρ Χαν ήταν καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση - αλλά δεν ήταν ακριβώς απλό για τον γιατρό που εργάζεται στο νοσοκομείο Basildon στο Έσσεξ. Τα νερά της είχαν σπάσει και «ήταν έτοιμη να γεννήσει σύντομα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μιλούσε ούτε λέξη αγγλικά».

Ξεπερνώντας το γλωσσικό εμπόδιο και την έλλειψη εξοπλισμού που θα έβρισκε κανείς συνήθως σε ένα μαιευτήριο, ο γιατρός αυτοσχεδίασε και ζήτησε τα απαραίτητα για να ολοκληρώσει τον τοκετό. «Χρειαζόμασταν έναν απλό εξοπλισμό, όπως πετσέτες για να στεγνώσουμε το μωρό αμέσως μόλις βγήκε και να το τυλίξουμε για να το κρατήσουμε ζεστό. Δεν είναι πολλές αεροπορικές εταιρείες προετοιμασμένες για να συμβεί μια γέννα στον αέρα» είπε.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής ανέφερε ότι υπήρχαν μόνο 74 βρέφη που γεννήθηκαν σε εμπορικές πτήσεις μεταξύ 1929 και 2018 - 71 από τα οποία επέζησαν του τοκετού. Παρά τη σπανιότητα τέτοιων γεννήσεων, οι ιατρικά εκπαιδευμένοι επιβάτες ήταν το κλειδί για να βοηθήσουν στους τοκετούς.

Ο Δρ Χαν είπε στη Southend Echo: «Ήμουν τόσο προσηλωμένος στη διαχείριση της κατάστασης, σχεδόν ξέχασα ότι βρισκόμασταν σε αεροσκάφος και ήταν σουρεαλιστικό που βοήθησα να γεννηθεί ένα μωρό με ασφάλεια με περισσότερους από διακόσιους άγνωστους επιβάτες και πλήρωμα πτήσης τριγύρω».

Το αεροπλάνο της Wizz Air άλλαξε πορεία προς τη νότια Ιταλία στα μισά της πτήσης, έτσι ώστε η μητέρα και το μωρό να δεχτούν τις πρώτες φροντίδες, αλλά ο γιατρός περιέγραψε ότι οι άλλοι επιβάτες ήταν «έκπληκτοι με αυτό που είχε συμβεί».

«Όλοι έλεγαν ότι αυτό είναι θαύμα, ενώ ήταν εκεί για να το παρακολουθήσουν», είπε. Μια ημέρα μετά τη γέννα τον ενημέρωσαν ότι το κοριτσάκι ήταν «υγιές». Όταν τον ρώτησαν αν θα ήθελε να δώσουν το όνομά του αν το μωρό ήταν αγόρι, ο Δρ Χασάν γέλασε και είπε: «Θα ήταν μια ωραία εξέλιξη».