ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι IDF απήγαγαν γιατρούς και τους βασάνιζαν για ώρες σε νοσοκομείο της Γάζας

BBC: Οι IDF απήγαγαν γιατρούς και τους βασάνιζαν για ώρες σε νοσοκομείο της Γάζας
BBC

Το βρετανικό δίκτυο έφερε στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα γιατρών, αιχμαλώτων του ισραηλινού στρατού μετά από επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας, οι οποίοι διηγούνται ότι βασανίστηκαν για ώρες ή και ημέρες καθώς βρίσκονταν υπό κράτηση από τους IDF

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC φανερώνει τον άγριο ξυλοδαρμό και χλευασμό Παλαιστίνιων γιατρών και νοσηλευτών στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ.

Οι υγειονομικοί κρατήθηκαν, αναγκάστηκαν να γδυθούν, ενώ ξυλοκοπήθηκαν επανειλημμένα, καθώς τους είχαν δέσει τα μάτια. Γιατροί και νοσηλευτές μιλώντας στο BBC δήλωσαν ότι τους ταπείνωσαν, τους ξυλοκόπησαν άγρια, τους έλουσαν με κρύο νερό, ενώ τους ανάγκασαν να γονατίσουν επί ώρες σε άβολες στάσεις. Όπως είπαν κρατήθηκαν για μέρες, πριν αφεθούν ελεύθεροι. Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο Νάσερ περιέγραψε ότι ήταν αιχμάλωτος για μία εβδομάδα, ενώ του επιτέθηκαν σκυλιά με φίμωτρα και ένας Ισραηλινός στρατιώτης του έσπασε το χέρι.

Το βρετανικό δίκτυο ζήτησε το σχόλιο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για τις καταγγελίες, ωστόσο δεν υπήρξε άμεση απάντηση σε ερωτήσεις, ούτε όμως αρνήθηκαν και ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Αυτό που ανρήθηκαν ωστόσο είναι ότι το ιατρικό προσωπικό τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εγχείρησής τους και είπαν ότι «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις εντολές των IDF και απαγορεύεται αυστηρά».

Το BBC φέρνει στη δημοσιότητα κρυφά πλάνα από το νοσοκομείο, από τις 16 Φεβρουαρίου, που δείχνουν μία σειρά ανδρών, μόνο με τα εσώρουχά τους, μπροστά από το κτήριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, να γονατίζουν με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους και μπροστά τους να υπάρχουν ιατρικές ρόμπες.

Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ρούχα τους και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα».

Το ιατρικό προσωπικό υποστήριξε ότι οι άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο μεταφέρθηκαν σε ένα κτήριο του νοσοκομείου, όπου ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης, ενώ παρέμεναν γυμνοί.

Ο 26χρονος δρ. Abu Sabha ειδικευμένος γιατρός και εθελοντής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μίλησε δημοσίως για την μεταχείρισή του για το διάστημα που ήταν αιχμάλωτος, χρησιμοποιώντας τον όρο «βασανιστήρια», ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι βασανιστήριο το να αναγκάζει κανείς τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή». Παράλληλα είπε ότι άλλες τιμωρίες περιλάμβαναν να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους ή να καθυστερούν να τους δώσουν τα γεύματά τους.

Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν αλλά και αλλοι γιατροί, είπαν στο BBC ότι μαιεύτηριο, έγινε τόπος ανάκρισης και ξυλοδαρμού του προσωπικού, με τον 26χρονο γιατρό να λέει ότι αρχικά έμενε με ασθενείς μετά την επιδρομή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο, το οποίο είχε γίνει «σαν τόπος βασανιστηρίων».

«Με έβαλαν σε μία καρέκλα και ήταν σαν κρεμάλα. Άκουσα ήχους από σχοινιά, σκέφτηκα ότι θα με εκτελέσουν». «Έσπασαν ένα μπουκάλι και μου έκοψαν το πόδι και το άφησαν να αιμορραγεί. Μετά άρχισαν να φέρνουν γιατρούς και να τους βάζουν τον έναν δίπλα στον άλλον, άκουγα τα ονόματα και τις φωνές τους», είπε.

Οι IDF από την πλευρά τους είπαν στο BBC ότι «δεν πραγματοποιούν και δεν έχουν πραγματοποιήσει εικονικές εκτελέσεις κρατουμένων και απορρίπτουν τέτοιους ισχυρισμούς».

Οι γιατροί που παρέμειναν στο νοσοκομείο Νάσερ λένε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων τους εμπόδισε από το να φροντίσουν τους ασθενείς, ενώ όταν ο στρατός του Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί, πολλοί από αυτούς δε κλινήρεις, ενώ έξι βρίσκονταν στη ΜΕΘ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Δρ. Hout.

Σε κάποιους γιατρούς επετράπη η παραμονή τους στο νοσοκομείο, ενώ κάποιοι ασθενείς τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της επιδρομής σύμφωνα με τον ίδιο.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο επαληθεύτηκε από το βρετανικό δίκτυο ως αληθινό, στρατιώτες των IDF φαίνονται να σπρώχνουν δύο νοσοκομειακά κρεβάτια με τους ασθενείς να έχουν δεμένα χέρια πάνω από τα κεφάλια τους.

Σε άλλα πλάνα, φαίνονται άνθρωποι ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους χώρους του νοσοκομείου, με τα χέρια τους δεμένα σε ανυψωμένη θέση, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους.

Όπως είπε ο Ισραηλινός στρατός στο BBC οι ασθενείς που δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία δεν είχαν δεμένα χέρια.

BBC