ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής κορυφαίου πανεπιστημίου του Παρισιού για ενδοοικογενειακή βία

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής κορυφαίου πανεπιστημίου του Παρισιού για ενδοοικογενειακή βία
AP

Ο διευθυντής ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια στη Γαλλία παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λόγω εμπλοκής του σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βιας

Σάλο έχει προκαλέσει στην γαλλική εκπαιδευτική κοινότητα η είδηση ότι ο Ματίας Βισερά, διευθυντής του πανεπιστημίου Sciences-Po στο Παρίσι παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς εμπλέκεται σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Βισερά, έγινε στόχος διαμαρτυρίας από οργισμένους φοιτητές, που ζητούσαν την παραίτησή του, όταν τόσο ο ίδιος όο και η σύντροφός του Ανίσα Μπονφόν τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για ενδοοικογενειακή βία.

«Ενημερώθηκα ότι η πρώην σύντροφός μου και εγώ ο ίδιος κληθήκαμε να παρουσιαστούμε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου», έγραψε ο Βισερά σε μήνυμα που απέστειλε στο διδακτικό προσωπικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ανακοινώνοντας ότι αποφάσισε να παραιτηθεί για να «προστατεύσει» τη σχολή από τυχόν αντίκτυπο εξαιτίας της υπόθεσης.

Ήδη είχε παραιτηθεί προσωρινά τον Ιανουάριο, μετά την προανάκριση που είχε διατάξει σε βάρος του η εισαγγελία του Παρισιού αλλά και την κατάληψη του ιδρύματος από φοιτητές που κατήγγειλαν ότι έχουν «ασυλία» άτομα που διαπράττουν «σεξουαλική βία».

Τότε, ο Βισερά επέμενε ότι δεν άσκησε ποτέ ενδοοικογενειακή βία, αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι «πιθανό να κλονίστηκε η εμπιστοσύνη».

Πρώην συμφοιτητής του Εμανουέλ Μακρόν

Στο Sciences Po Paris φοιτούν περίπου 15.000 φοιτητές, με τους μισούς να είναι ξένοι, ενώ το 25% είναι υπότροφοι.

Το ίδρυμα συχνά παρουσιάζεται ως το... εργοστάσιο της γαλλικής ελίτ, ωστόσο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με σκάνδαλα που αφορούν τους επικεφαλής του για μία δεκαετία περίπου, χωρίς να έχει αλλοιωθεί - προς το παρόν - το ακαδημαϊκό κύρος του.

Ο Ματίας Βισερά ανέλαβε επικεφαλής του πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2021 αντικαθιστώντας τον Φρεντερίκ Μιον, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, επειδή απέκρυψε υποψίες αιμομιξίας που αφορούσαν τον συνταγματολόγο και πρώην ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Ντιαμέλ, που τότε διετελούσε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών (FNSP).

Πρώην φοιτητής του Siences Po, από το οποίο αποφοίτησε το 2000 και συμφοιτητής του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Εθνική Σχολή Διοίκησης (ENA), ο Βισερά λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής του πανεπιστημίου διακήρυξε ότι απόλυτη προτεραιότητά του θα ήταν η αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

AP

Τον Ιούνιο του 2023, ο Ματίας Βισερά, ως πρόεδρος του πανεπιστημίου παρουσίασε την απονομή επίτιμου διδακτορικού τίτλου στην Άνγκελα Μέρκελ, τιμώντας την για την καριέρα της αλλά και ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην οικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Καγκελάριος για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, έχει εργαστεί ακούραστα για την προώθηση της γαλλογερμανικής φιλιάς και της διεθνούς συνεργασίας και έπαιξε βασικό ρόλο στη μεταναστευτική κρίση του 2015», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της εκδήλωσης στον ιστότοπο του πανεπιστημίου.