ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανική Βουλή αρνήθηκε την προμήθεια πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Η Γερμανική Βουλή αρνήθηκε την προμήθεια πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Γερμανία: Η πλειοψηφία του Μπούντεσταγκ ακολούθησε τη γραμμή του καγκελάριου Όλαφ Σολτς που απορρίπτει την παράδοση των πυραύλων στην Ουκρανία

Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας αρνήθηκε την προμήθεια γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του Μπούντεσταγκ ακολούθησε τη γραμμή του καγκελάριου Όλαφ Σολτς που απορρίπτει την παράδοση των πυραύλων στην Ουκρανία, επικαλούμενος τον κίνδυνο να καταστεί η Γερμανία μέρος του πολέμου με τη Ρωσία. Μάλιστα, στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Μπούντεσταγκ, επί 690 παρόντων, 495 βουλευτές ψήφισαν κατά της παράδοσης των πυραύλων, 190 ψήφισαν υπέρ της προμήθειας Taurus στην Ουκρανία και 5 απείχαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, CDU/CSU αφού υπέβαλε νέο αίτημαγια την παράδοση των επίμαχων πυραύλων Tauruς στην Ουκρανία, δέχθηκε το «όχι» από την πλειοψηφία των βουλευτών των κομμάτων της συμπολίτευσης Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP).

Ωστόσο, η συζήτηση στο Μπούντεσταγκ αποκάλυψε βαθιές ρωγμές στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς πολλοί βουλευτές των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων υποστήριξαν την παράδοση των πυραύλων, κόντρα στην επιχειρηματολογία του καγκελαρίου Σολτς. Μεταξύ των υποστηρικτών είναι και η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), η οποία δεν πήρε το λόγο στη συζήτηση στο Μπούντεσταγκ, αλλά σε αντίθεση με τον Σολτς, ήταν παρούσα στη συνεδρίαση σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξήγησε χθες τους λόγους της άρνησής του να παραδοθούν οι πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία. Επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι για ένα τέτοιο όπλο μεγάλης ακρίβειας με βεληνεκές μέχρι και 500 χλμ. (σ.σ. από τα σύνορα της Ουκρανίας μπορούν να πληγούν και στόχοι στη Μόσχα) θα πρέπει να είναι διασφαλισμένος ο έλεγχος των στόχων και των πληγμάτων από γερμανούς στρατιώτες. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αν δοθούν οι πύραυλοι Taurus στο Κίεβο, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσταλούν γερμανοί στρατιώτες στην Ουκρανία. Ο Σολτς κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με «μισές αλήθειες».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU είχε καταθέσει την αίτηση για τους Taurus τον Νοέμβριο, αλλά παρέμενε επί μήνες στις επιτροπές του Μπούντεσταγκ. Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι των τριών μόνιμων επιτροπών της Ομοσπονδιακής Βουλής, σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ, Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων, φιλελεύθερη Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, Επιτροπή Άμυνας και ο «πράσινος» Άντον Χοφράιτερ, Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων έχουν ταχθεί υπέρ της παράδοσης των πυραύλων, ασκώντας μάλιστα και ανοιχτή κριτική στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την άρνησή του.