ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Επίθεση της Σεμπάμπ σε πολυτελές ξενοδοχείο – Φόβοι για μακελειό

Σομαλία: Επίθεση της Σεμπάμπ σε πολυτελές ξενοδοχείο – Φόβοι για μακελειό

Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ επιτέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε πολυτελές ξενοδοχείο, σε κοντινή απόσταση από το προεδρικό παλάτι, στη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ανέφεραν πηγές στα σώματα ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση, άρχισε στις 21:45 τοπική ώρα (20:45 ώρα Ελλάδας), όταν ένοπλοι έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο εν μέσω καταιγιστικών πυρών.

«Πολλοί ένοπλοι εισέβαλαν διά της βίας στο κτήριο αφού κατέστρεψαν το περιτείχισμα με εκρηκτικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας, ο Άχμεντ Νταχίρ.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης παραμένει ακόμα άγνωστος

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι δράστες της εφόδου πυροβολούσαν αδιακρίτως.

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν θύματα, αλλά υπήρχε πολύς κόσμος στο εσωτερικό όταν άρχισε η επίθεση», είπε ο Χασάν Νουρ, που κατάφερε να φύγει από το ξενοδοχείο.

Η Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, πολεμά εδώ και πάνω από 16 χρόνια εναντίον της σομαλικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η οργάνωση κατείχε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας ως το 2011, όταν εκδιώχθηκε από στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης. Όμως η Σεμπάμπ παραμένει ριζωμένη σε αχανείς αγροτικές περιοχές στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας των περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων, από όπου εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, πολιτικών και αμάχων.

Τρομοκρατική οργάνωση για τις ΗΠΑ

Το τζιχαντιστικό κίνημα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ από το 2008.

Στο ξενοδοχείο SYL, τον στόχο της επίθεσης, συχνάζουν διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλοδαποί, ενώ όχι σπάνια διαμένουν σε αυτό ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τη Σομαλία. Έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της Σεμπάμπ, πιο πρόσφατα το 2019.

Γενικά, οι επιθέσεις της Σεμπάμπ κλιμακώνονται κατά το ραμαζάνι, τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα νηστείας και προσευχής.

Η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ διεξάγει από τον Αύγουστο του 2023 ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της δύναμης ATMIS της Αφρικανικής Ένωσης και παραστρατιωτικών ομάδων διαφόρων φυλών, που επέτρεψαν να ανακαταληφθούν τομείς της κεντρικής Σομαλίας. Ωστόσο οι επιχειρήσεις αυτές μοιάζουν να έχουν στην πράξη ανασταλεί το τελευταίο διάστημα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος συμμετείχε σε «στρατηγική» συνεδρίαση με αξιωματούχους αρμόδιους για την άμυνα και αξιωματικούς του σομαλικού στρατού, για να συζητηθεί η ανάκτηση του ελέγχου σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SONNA.

«Εξήρε» τις προσπάθειες των σομαλικών ενόπλων δυνάμεων και τόνισε «την αποφασιστικότητα» της κυβέρνησής του να «ξεριζώσει την τρομοκρατία», που παραμένει «αμείωτη», κατά το πρακτορείο.

Τον Ιανουάριο, μέλη της Σεμπάμπ πήραν ομήρους όταν ελικόπτερο του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις