ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το ηφαίστειο

Ισλανδία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το ηφαίστειο
AP Photos

Ισλανδία: «Αργή και σταθερή» η ταχύτητα της λάβας – Πρόκειται για την πιο ισχυρή έκρηξη από το 2021

Σταθερή είναι η ροή της λάβας από το ηφαίστειο στη Χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία. Οι επιστήμονες τις τελευταίες ώρες έχουν παρατηρήσει μία μείωση στη ροή της λάβας, γεγονός που δημιουργεί μία αισιοδοξία.

Η έκρηξη που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, είναι η έβδομη από το 2021 και η τέταρτη από τον Δεκέμβριο.

Η λάβα έχει φτάσει στα ανατολικά όρια της πόλης Γκρίνταβικ, που έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ απέχει μόλις 200 μέτρα από τον κεντρικό αγωγό νερού της περιοχής.

Ο σωλήνας διανομής βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi, ένα γεωθερμικό εργοστάσιο που παρέχει ζεστό νερό για το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Reykjanes.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου:

Τι θα συμβεί αν η λάβα φτάσει στη θάλασσα

Η επικεφαλής του τμήματος της Νορβηγικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις» σε περίπτωση που η λάβα φτάσει τη θάλασσα.

Σύμφωνα με το RUV, αν η λάβα, η οποία είναι αλκαλική, έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό, μπορεί να παραχθούν αναθυμιάσεις χλωρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συμβούν «μικρές εκρήξεις» την ώρα που η λάβα θα αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό.

Έρημη πόλη το Γκρίνταβικ

Όλοι οι δρόμοι από και προς το Γκρίνταβικ αναμένεται να κλείσουν, ενώ οι περίπου 4.000 κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εδώ και ένα μήνα, αφού η έκρηξη του Ιανουάριου κατέστρεψε τρία σπίτια. Πολλοί σκέφτονται να πουλήσουν τα σπίτια και μόλις το 10 με 20% δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην πόλη.

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Κόλαση επί Γης από το ηφαίστειο Ρέικιανες - LIVE εικόνα από το φλεγομένο Γκρίνταβικ

Ισλανδία: «Φτύνει» λάβα η Γη - Δείτε LIVE εικόνα από τη χερσόνησο Ρέικιανες

Ισλανδία: Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου - Δείτε LIVE