ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει το προσδόκιμο ζωής στην Ινδία

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει το προσδόκιμο ζωής στην Ινδία
Associated Press

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η Ινδία είχε επιδείξει «πρόοδο στη μείωση της ανισότητας των φύλων», σημειώνοντας δείκτη ανισότητας φύλων 0,437, που είναι καλύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ινδία ήταν 67,7 χρόνια το 2022 - από 62,7 ένα χρόνο νωρίτερα - και το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ, κατά κεφαλήν) αυξήθηκε στα 6951 $, άλμα 6,3% σε 12 μήνες, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε η έκθεση. Η έκθεση HDI ανέφερε επίσης αυξήσεις στα αναμενόμενα έτη σχολικής εκπαίδευσης (σε 12,6 ανά άτομο).

Συνολικά, η χώρα έχει βαθμολογία HDI 0,644 το 2022, που την κατατάσσει στην 134η θέση από το 193 στην έκθεση του ΟΗΕ για το 2023/24 - «Breaking the Gridlock: Reimagining Cooperation in a Polarized World». Αυτό το τοποθετεί στην κατηγορία «μέση ανθρώπινη ανάπτυξη».

Είναι σημαντικό ότι η βαθμολογία HDI της Ινδίας για το 2022 σημείωσε αύξηση μετά από πτώση το προηγούμενο έτος και σταθερή τάση τα προηγούμενα χρόνια. Το HDI της Ινδίας το 1990 ήταν 0,434, κάνοντας τη βαθμολογία του 2022 μια θετική αλλαγή 48,4%.

Το HDI αναφέρεται στην αξιολόγηση των μέσων επιτευγμάτων σε τρεις βασικές διαστάσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης - μακρά και υγιή ζωή, πρόσβαση στην εκπαίδευση και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

"Η Ινδία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια. Από το 1990, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε κατά 9,1 χρόνια, τα αναμενόμενα χρόνια σχολικής εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 4,6 χρόνια και τα μέσα σχολικά έτη αυξήθηκαν κατά 3,8 χρόνια. Το ΑΕΕ της Ινδίας ανά ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περίπου 287 τοις εκατό», δήλωσε η Caitlin Wiesen, εκπρόσωπος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα.

Έκθεση Ανισότητας Φύλων

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Ινδία είχε επιδείξει «πρόοδο στη μείωση της ανισότητας των φύλων», σημειώνοντας έναν Δείκτη Ανισότητας Φύλων, ή GII, 0,437, που είναι καλύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στη λίστα GII, η οποία κατατάσσει τις χώρες σε τρεις βασικές διαστάσεις - αναπαραγωγική υγεία, ενδυνάμωση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας - η Ινδία τοποθετεί 108 από τα 166 έθνη.

Η αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη είναι καλύτερη από άλλες χώρες της κατηγορίας «μεσαία HDI» και το ποσοστό γεννήσεων των εφήβων το 2022 ήταν 16,3 (γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών) - μια βελτίωση από 17,1 από το 2021. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά 47,8 τοις εκατό στα ποσοστά συμμετοχής ανδρών και γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

"Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας με την πάροδο του χρόνου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Με ανανεωμένη εστίαση στην ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών, η Ινδία μπορεί να ξεκλειδώσει περαιτέρω την κοινωνικοοικονομική πρόοδο, ανοίγοντας το δρόμο για μια περισσότερη δίκαιο μέλλον για όλους», είπε η κ. Wiesen.

Η κυβέρνηση απέδωσε τις βελτιώσεις σε μια «αποφασιστική ατζέντα... για τη διασφάλιση της χειραφέτησης των γυναικών μέσω πρωτοβουλιών πολιτικής που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη κοινωνικο-οικονομική και πολιτική ανάπτυξη».

«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν επεκταθεί σε όλο τον κύκλο ζωής των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας για την εκπαίδευση των κοριτσιών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου το Υπουργείο Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιού.

Παγκόσμιες αξίες HDI

Οι παγκόσμιες τιμές HDI μειώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά. είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει την αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών από αυτή την άποψη, μια κρίση που οφείλεται στον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

«Πριν από την κρίση, ο κόσμος βρισκόταν σε καλό δρόμο για να φτάσει σε έναν μέσο όρο «πολύ υψηλό» HDI έως το 2030, που συμπίπτει με την προθεσμία για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Τώρα είμαστε εκτός τροχιάς, με κάθε περιοχή να βρίσκεται κάτω από την προ του 2019 προβλέψεις», αναφέρεται στην έκθεση.