ΚΟΣΜΟΣ

ΔΟΕ: Στα ύψη τα κέρδη από την εμπορία ανθρώπων - 27 εκατ. άνθρωποι είναι «σεξουαλικοί σκλάβοι»

Αυξάνονται τα κέρδη από την εμπορία ανθρώπων
Αυξάνονται τα κέρδη από την εμπορία ανθρώπων
ΑΡ

Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αναφέρει ότι τα κέρδη από τη σεξουαλική εκμετάλλευση έχουν αυξηθεί στα  233 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με 27 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως παγιδευμένους στη σύγχρονη δουλεία

Η σεξουαλική εκμετάλλευση οδηγεί σε αύξηση 37% στα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία, διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που αναφέρει ότι τα κέρδη έχουν αυξηθεί στα 233 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, με 27 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως παγιδευμένους στη σύγχρονη δουλεία

Οι έμποροι του σεξ κερδίζουν κατά μέσο όρο 26.000 δολάρια ετησίως από κάθε θύμα τους καθώς τα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία σε όλο τον κόσμο εκτινάσσονται στα ύψη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, είπε ότι τα ετήσια παγκόσμια κέρδη από την καταναγκαστική εργασία αυξήθηκαν στα 236 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αριθμός ρεκόρ ανθρώπων εξαναγκάστηκε σε σύγχρονη σκλαβιά.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι μακράν η πιο προσοδοφόρα μορφή καταναγκαστικής εργασίας. Ενώ μόνο το 27% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπέστη σεξουαλική εκμετάλλευση, είπε η ΔΟΕ, τα κέρδη που προέκυψαν από αυτό το έγκλημα αντιστοιχούσαν στο 73% των συνολικών παράνομων κερδών από όλες τις μορφές καταναγκαστικής εργασίας.

Η ΔΟΕ είπε ότι οι νέες εκτιμήσεις της για την καταναγκαστική εργασία έδειξαν αύξηση 37% σε σχέση με την τελευταία σειρά στοιχείων, που δημοσιεύθηκαν το 2014. «Αυτά τα παράνομα κέρδη είναι οι μισθοί που δικαιωματικά ανήκουν στις τσέπες των εργαζομένων, αλλά αντίθετα παραμένουν στα χέρια των εκμεταλλευτών τους, ως αποτέλεσμα των καταναγκαστικών πρακτικών τους», αναφέρει η έκθεση της ΔΟΕ.

Η ΔΟΕ είπε ότι η άνοδος τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων σε καταναγκαστική εργασία –μια μορφή σύγχρονης δουλείας– και από τα υψηλότερα κέρδη που προέρχονται από την εκμετάλλευση των θυμάτων. Υπήρχαν τώρα περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παγιδευμένοι σε μορφές σύγχρονης δουλείας, ανέφερε.

Οι διακινητές, οι εγκληματίες και οι αδίστακτοι εργοδότες έβγαζαν κατά μέσο όρο σχεδόν 10.000 δολάρια για κάθε θύμα, ανέφερε η υπηρεσία. Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που αναγκάζονταν να εργαστούν σε βιομηχανίες παρήγαγαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τους εκμεταλλευτές, ενώ εκείνοι στον τομέα των υπηρεσιών περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γεωγραφικά, τα υψηλότερα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία ήταν στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ακολουθούμενη από την Ασία και τον Ειρηνικό και μετά στην Αμερική, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Ο Gilbert Houngbo, γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, δήλωσε: «Η καταναγκαστική εργασία διαιωνίζει κύκλους φτώχειας και εκμετάλλευσης και πλήττει την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τώρα γνωρίζουμε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να συνενωθεί για να αναλάβει δράση για να τερματιστεί αυτή η αδικία, να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υποστηριχθούν οι αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας για όλους.