ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινάει η ανάσυρση του Σαν Χοσέ, του «Ιερού Δισκοπότηρου» των ναυαγίων έπειτα από 300 χρόνια

Ξεκινάει η ανάσυρση του Σαν Χοσέ, του «Ιερού Δισκοπότηρου» των ναυαγίων έπειτα από 300 χρόνια
Αποτύπωση του πλοίου Σαν Χοσέ
Wikipedia - Samuel Scott

Το ισπανικό Σαν Χοσέ ναυάγησε στα ανοιχτά του κολομβιανού λιμανιού της Καρχηδόνας το 1708 - Αμύθητης αξίας το περιεχόμενό του

Καιρού επιτρέποντος, μέσα στον Απρίλιο ξεκινάει η ανάσυρση ενός απίστευτου ναυαγίου, του Σαν Χοσέ, γνωστό ως «Ιερό Δισκοπότηρο» χάρη στους αμύθητης αξίας θησαυρούς που μετέφερε πριν από 300 χρόνια και ανακαλύφθηκε το 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, πιο δαπανηρή και πιο περίπλοκη αποστολή ανάκτησης που ολοκληρώθηκε υποβρύχια.

Το ισπανικό Σαν Χοσέ βυθίστηκε στα ανοιχτά του κολομβιανού λιμανιού της Καρχηδόνας το 1708, με την Ισπανία, την Κολομβία, κάποιες αυτόχθονες ομάδες της Βολιβίας, ακόμη και οι ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο καθώς και ο θησαυρός των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους ανήκει. Τώρα, σχεδόν μια δεκαετία μετά την ανακάλυψη, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα αφήσει κατά μέρος τις εντάσεις.

Η Αλένα Καϊκέντο, διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, αποκάλυψε ότι οι εργασίες ανάσυρσης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Απρίλιο. Πρόσθεσε ότι «δεν σκεφτόμαστε τον θησαυρό. Σκεφτόμαστε πώς θα αποκτήσουμε πρόσβαση στις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες», καθώς σύμφωνα με τα όσα πιστεύει η ίδια, η γαλέρα θα μπορούσε να προσφέρει άγνωστες προς το παρόν πληροφορίες για την ισπανική αυτοκρατορία στο απόγειό της - και τη δράση της στη Λατινική Αμερική.

Η Καϊκέντο είπε ότι ελπίζει πως η ομάδα της θα μπορέσει τελικά να βγάλει το ναυάγιο από τη θάλασσα και να το εκθέσει σε ένα μουσείο. «Κατά κάποιο τρόπο, είμαστε πρωτοπόροι», είπε.

Να σημειωθεί πως ελάχιστα πλοία που έχουν βυθιστεί σε τροπικά νερά κατάφεραν να ανασυρθούν πλήρως. Η Καϊκέντο πρόσθεσε ότι «το περιεχόμενο είναι πραγματικά ποικίλο και δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσουν τα υπολείμματα όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας Χουάν Ντέιβιντ Κορέα αποκάλυψε ότι ένα υποβρύχιο ρομπότ θα σταλεί σε βάθος 600 μέτρων για να εξάγει αντικείμενα γύρω από το πλοίο για να δει «πώς αντιδρούν όταν βγαίνουν». Το έργο αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια δολάρια, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν πώς μπορούν να ανακτήσουν το υπόλοιπο του ναυαγίου.

Το 2017, το Ναυτικό της Κολομβίας έστειλε ένα τηλεχειριζόμενο όχημα σε βάθος 3.100 ποδιών για να αξιολογήσει τα συντρίμμια και να δώσει μια ματιά στο τι βρισκόταν στο πλοίο. Απίστευτες εικόνες έδειχναν κομμάτια χρυσού, κανόνια και τέλεια διατηρημένα κινέζικα πορσελάνινα κύπελλα διάσπαρτα στο Σαν Χοσέ. Σύσσωμα τα αντικείμενα έδειχναν να αστράφτουν κάτω από το φως των καμερών καθώς στον πυθμένα εντοπίστηκαν χάλκινα κανόνια, σπαθιά και πήλινα αγγεία. Έκτοτε, οι ιστορικοί το ονόμασαν «Ιερό Δισκοπότηρο» επειδή μετέφερε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες θησαυρού που χάθηκαν ποτέ στη θάλασσα.

Από την πλευρά της, η Ισπανία επέμενε ότι οι βυθισμένοι θησαυροί της ανήκουν, δεδομένου ότι επρόκειτο για ισπανικό πλοίο, ενώ το ιθαγενές έθνος Qhara Qhara της Βολιβίας είπε ότι αναγκάστηκαν να εξορύξουν τους θησαυρούς για τους Ισπανούς, και έτσι τους ανήκει δικαιωματικά. Αντίστοιχα, η αμερικανική εταιρεία ερευνών Glocca Morra, που τώρα ονομάζεται Sea Search Armada, ισχυρίζεται ότι βρήκαν το Σαν Χοσέ το 1981 και είχαν δώσει τις συντεταγμένες στους Κολομβιανούς για το ήμισυ της αμοιβής.

*Με πληροφορίες από Thesun