ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Η πίεση προς το NATO είναι μορφή «διαπραγμάτευσης»

Ντόναλντ Τραμπ: Η πίεση προς το NATO είναι μορφή «διαπραγμάτευσης»
AP Photo

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει από τα μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν όσα τους αναλογούν.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ το Νοέμβριο, διαβεβαίωσε πως οι πρόσφατες αιχμές του προς τα άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού είναι πριν απ’ όλα «τρόπος διαπραγμάτευσης», κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που προβλήθηκε χθες Τρίτη.

Ο μεγιστάνας προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη όταν το Φεβρουάριο είπε ότι δεν θα εγγυάται πλέον την προστασία των κρατών μελών του NATO έναντι της Ρωσίας αν δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν.

Οι δηλώσεις του επικρίθηκαν έντονα από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι τρόπος διαπραγμάτευσης», εξήγησε αναφερόμενος στα σχόλια αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ, σε εμφάνισή του στην εκπομπή του Βρετανού πολιτικού, Νάιτζελ Φάρατζ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, όχι όμως για τους πάντες», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην εμφάνισή του στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News.

Πρόσθεσε πως χάρη στις επίμαχες δηλώσεις του, γέμισαν τα ταμεία του NATO. «Άρχισαν να πληρώνουν χάρη σε αυτά τα σχόλια», υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος θα αναμετρηθεί εκ νέου με τον Τζο Μπάιντεν την 5η Νοεμβρίου, προσάπτει συχνά στους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μην ξεχνάτε πως αυτό είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς απ’ ό,τι για εμάς, έχουμε έναν ωκεανό που μας χωρίζει από ορισμένα προβλήματα», ανέφερε, για να συμπληρώσει «έναν μεγάλο όμορφο ωκεανό».

Ο πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να απελαθεί από τις ΗΠΑ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «ο πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να απελαθεί από τις ΗΠΑ εάν είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών στην αίτησή του για βίζα για την παραμονή του στην Αμερική».

«Θα πρέπει να δούμε αν γνωρίζουν κάτι για τα ναρκωτικά και αν είπε ψέματα θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, με τον Νάιτζελ Φάρατζ να τον ρωτά, «Το οποίο μπορεί να σημαίνει… να μην μείνει στην Αμερική;». «Ω, δεν ξέρω. Θα πρέπει να μου πεις. Εσύ θα πρέπει να μου το πεις», απάντησε ο Τραμπ.