ΚΟΣΜΟΣ

Nτόναλντ Τραμπ: «Oι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ, όσο η Ευρώπη παίζει δίκαια»

O Nτόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια
O Nτόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια
ΑΡ

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, εάν η Ευρώπη πληρώνει κανονικά τα συμφωνημένα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «100%» στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία του όσο οι ευρωπαϊκές χώρες «παίζουν δίκαια». Σε μια συνέντευξη με τον φίλο και σύμμαχό του Νάιτζελ Φάρατζ για το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι GB News, που μεταδόθηκε χθες το απόγευμα (19/3) ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διατλαντική συμμαχία, αλλά προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά έθνη να μην «εκμεταλλευτούν» την αμερικανική υποστήριξη.

Τα σχόλιά του «ηρέμησαν» τους ηγέτες στη Δύση που ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει επισήμως την Αμερική από το ΝΑΤΟ εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα αυτό το έτος, σχολίασε το Politico.

Ο Aμερικανός πρώην πρόεδρος ασκεί έντονη κριτική στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια και οι φόβοι των συμμάχων ενισχύθηκαν όταν ο πρώην πρόεδρος, που θα αντιμετωπίσει τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να «κάνει ό,τι στο καλό θέλει» σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη συμμαχία.

Μιλώντας στον Φάρατζ –τον πρώην ηγέτη του Κόμματος Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου– ο Τραμπ άμβλυνε τη ρητορική του, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει «το δίκαιο μερίδιο» του αμυντικού κόστους.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ δίκαια, γιατί αν δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν θα υπήρχε καν», είπε ο Τραμπ. Ερωτηθείς ευθέως εάν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του θα βοηθήσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ αν δεχθούν επίθεση, ο Τραμπ είπε ότι θα το κάνει.

«Ναι. Αλλά ξέρετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους, όχι το δίκαιο μερίδιο όλων των άλλων», απάντησε ο Τραμπ. «Έχουμε έναν ωκεανό ανάμεσα σε ορισμένα προβλήματα... έχουμε έναν ωραίο μεγάλο, όμορφο ωκεανό», πρόσθεσε ο Τραμπ. «[Το ΝΑΤΟ] είναι πιο σημαντικό για [τις ευρωπαϊκές χώρες], επωφελούνται από αυτό». «Λοιπόν, αν αρχίσουν να παίζουν δίκαια, η Αμερική θα είναι εκεί;» ρώτησε ο Φάρατζ. «Ναι. 100%», είπε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, περίπου τα δύο τρίτα των 32 χωρών μελών του ξοδεύουν τώρα για την άμυνα στο επίπεδο στόχο της συμμαχίας 2% ή περισσότερο του ΑΕΠ. Ο Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος της πρώτης του θητείας στην εξουσία επικρίνοντας τους υπερατλαντικούς συμμάχους, ιδίως τη Γερμανία, για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.

Υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με την αξιοπιστία της δέσμευσης των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που ενισχύθηκαν από τη δεύτερη προεδρική προσπάθεια του Τραμπ και το κομματικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τη συνεχιζόμενη ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Ενώ ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ απείλησε επανειλημμένα να αποχωρήσει από τη συμμαχία.