ΚΟΣΜΟΣ

Nέα Υόρκη: Τέλος στις... πίτσες από ξυλόφουρνο - «Πράσινο» νομοσχέδιο για το περιβάλλον

pizza
Photo: pixabay.com

Mε τις... πιτσαρίες τα βάζει η πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον.

Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ενέκρινε η πολιτεία της Νέας Υόρκης απαιτώντας από τις πιτσαρίες και τα αρτοποιεία που χρησιμοποιούν σόμπες με ξύλο και κάρβουνο να μειώσουν τους ρύπους τους κατά 75%

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση τίθεται σε ισχύ στις 27 Απριλίου, με ορισμένες επιχειρήσεις της πόλης να έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 600.000 δολάρια για νέα συστήματα κατανάλωσης καπνού εν αναμονή της εφαρμογής του νέου κανονισμού, υιοθετώντας νέα συστήματα που περιλαμβάνουν ειδικά φίλτρα.

Σύμφωνα με την New York Post, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν σόμπες ξύλου και ανθρακίτη μπορούν να υποβάλουν αίτηση να εξαιρεθούν, αλλά χρειάζονται στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν με την εντολή.

Μόλις έγινε γνωστή η νέα νομοθεσία, δεν έλλειψαν οι αντιδράσεις. Ο ακτιβιστής LoBaido, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα κυβερνητικής υπέρβασης και επιβάλει περιττό κόστος στους ταλαιπωρημένους παρασκευαστές πίτσας και στους αρτοποιούς. Μάλιστα ο LoBaido μαζί με έναν ακόμη άνδρα διαμαρτυρόμενοι έξω από το δημαρχείο της Νέας Υόρκης, άρπαξαν αρκετές φέτες πίτσας από κουτιά που είχαν στοιβάξει απ'έξω και τα πέταξαν προς το κτίριο με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία.

Εκτός από το κόστος της νέας εγκατάστασης, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων υποστηρίζουν πως οι αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τη θερμοκρασία του φούρνου τους και άρα την ποιότητα και τη γεύση της πίτσας αφού οι φούρνοι πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία 1.200 βαθμών για να ψηθεί σωστά η ζύμη και μόνο οι φούρνοι με κάρβουνο το κάνουν αυτό.