ΚΟΣΜΟΣ

Τριάντα δύο χρόνια μετά το «Annus horribilis» της Ελισάβετ η βασιλική οικογένεια στα χειρότερά της

Τριάντα δύο χρόνια μετά το «Annus horribilis» της Ελισάβετ η βασιλική οικογένεια στα χειρότερά της
(Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Τα τραγικά συμβάντα των τελευταίων τριών μηνών στο παλάτι του Μπάκιγχαμ θύμισαν σε πολλούς την ομιλία της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ το 1992 για το περίφημο «annus horribilis» που έμεινε στην ιστορία - 32 χρόνια μετά η βασιλική οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με την ασθένεια 

Ήταν Νοέμβριος του 1992 όταν σε μια ιστορική πλέον ομιλία της στο Γιβραλτάρ η βασίλισσα Ελισάβετ είχε χαρακτηρίσει το έτος εκείνο «Annus horribilis» (φρικτή χρονιά) αφού μια σειρά εξαιρετικά δυσάρεστων γεγονότων είχε... χτυπήσει τα ανάκτορα.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1992 μια μεγάλη πυρκαγιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ - την αγαπημένη κατοικία της Ελισάβετ - είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η κόρη της βασίλισσας, η πριγκίπισσα Άννα, πήρε διαζύγιο από τον τότε σύζυγό της, λοχαγό Μάρκ Φίλιπς.

Επιπλέον στις 19/3/1992 πήρε διαζύγιο ο πρίγκιπας Άντριου με την Σάρα Φέργκιουσον και τρεις μήνες μετά, τον Ιούνιο του 92 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Diana: Her True Story» με αποκαλύψεις για τη εξωσυζυγική σχέση του τότε πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Τριάντα δύο χρόνια μετά και ενάμιση χρόνο περίπου από τον θάνατο της Ελισάβετ η βρετανική βασιλική οικογένεια βλέπει την ιστορία να επαναλαμβάνεται με τον πιο τραγικό τρόπο. Αυτή την φορά ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και η οικογένειά του δεν έχουν να αντιμετωπίσουν υλικές καταστροφές ή προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις τους σχέσεις αλλά κάτι πολύ σοβαρότερο, την ασθένεια.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο τιμονιέρης του Μπάκιγχαμ, ο βασιλιάς Κάρολος αλλά και το δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Και αν το 1992 η βασίλισσα Ελισάβετ είχε να ανακατασκευάσει το Κάστρο του Ουίνδσορ ο γιος της μοιάζει ανήμπορος να τα βάλει με κάτι που ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα. Αυτό της ασθένειας.

Τρεις δεκαετίες μετά τις φουρτούνες στις οποίες βρέθηκε η έμπειρη τότε Ελισάβετ και τελικά κατάφερε να βάλει ξανά το τρένο στις ράγες, ο Κάρολος βρίσκεται σε πιο δεινή θέση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των πραγμάτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το 2024 η βρετανική μοναρχία δεν θα ξανά ίδια!

Η Κέιτ Μίντλετον έγραψε μόνη της την ομιλία για την μάχη που δίνει με τον καρκίνο

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας έγραψε ολόκληρη την ομιλία της για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο «μόνη της, πολύ γρήγορα» σε μια προσπάθεια να «κατευνάσει τα κουτσομπολιά και τις εικασίες για την υγεία», αποκάλυψε μια στενή φίλη.

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε τη συγκινητική ανακοίνωση, που μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη στο Ουίνδσορ, το βράδυ της και μια φίλη της - σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ - αποκάλυψε τις προθέσεις της πίσω από την ομιλία που σόκαρε το βρετανικό έθνος.

Η φίλη της είπε στους Sunday Times: «Δεν αφορούσε πραγματικά το δράμα των τελευταίων εβδομάδων. Ένιωθε ότι έπρεπε να το κάνει εξαιτίας αυτού που είναι. Γνωρίζει ότι είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και έχει ευθύνες. Ήταν αυτή που έγραψε κάθε λέξη και μάλιστα το έκανε πολύ γρήγορα».

Η Κέιτ προτίμησε να μιλήσει στο έθνος μέσω ενός βίντεο αντί να κάνει μια γραπτή δήλωση, καθώς θα ήταν ένας πιο καθησυχαστικός τρόπος να μεταδοθούν τα συγκλονιστικά νέα.

Χθες η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ και ο σύζυγός της, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, δήλωσαν από κοινού ότι είναι «πάρα πολύ συγκινημένοι» από τα μηνύματα υποστήριξης που έχουν λάβει.

«Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα είναι πάρα πολύ συγκινημένοι από τα ευγενικά μηνύματα του κόσμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλη την Κοινοπολιτεία και σε όλον τον κόσμο, σε σχέση με το μήνυμα της Αυτής Βασιλικής Υψηλότητας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικά συγκινημένοι από τη ζεστασιά και την υποστήριξη του κόσμου και είναι ευγνώμονες για την κατανόηση του αιτήματός τους για σεβασμό της ιδιωτικότητας αυτήν την περίοδο».