ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο γιγαντοεργοστάσιο αποθήκευσης μπαταριών της Ινδίας θα ξεκινήσει λειτουργία τον Οκτώβριο

Το πρώτο γιγαντοεργοστάσιο αποθήκευσης μπαταριών της Ινδίας θα ξεκινήσει λειτουργία τον Οκτώβριο

Η εγκατάσταση στοχεύει να μειώσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως, υποστηρίζοντας τον στόχο της Ινδίας να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2070

Η GoodEnough Energy ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει το πρώτο γιγαντιαίο εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών της Ινδίας σε Τζαμού και Κασμίρ μέχρι τον Οκτώβριο. Η εγκατάσταση στοχεύει να μειώσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως, υποστηρίζοντας τον στόχο της Ινδίας να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2070. Αυτή η μείωση είναι ισοδύναμη με τον ετήσιο στόχο μείωσης άνθρακα του Ινδικού Σιδηροδρόμου κατά 4 εκατομμύρια τόνους.

Με μια αρχική επένδυση 18,07 εκατομμυρίων δολαρίων, το εργοστάσιο των 7 GWH θα εγχυθεί περαιτέρω 3 δισεκατομμύρια ρουπίες έως το 2027 για να κλιμακωθεί έως και τα 20 GWH, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τον ιδρυτή Akash Kaushik.

Αυτά τα έργα είναι ζωτικής σημασίας για τον στόχο της Ινδίας να φτάσει τα 500 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 από τα σημερινά 178 GW. Η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα αξίας 452 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση πρωτοβουλιών αποθήκευσης μπαταριών, διευκολύνοντας την αποθήκευση και τη χρήση ενέργειας από διάφορες ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική.

Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εγκατάστασης του εργοστασίου της, στοχεύοντας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με αρχική παραγωγική ικανότητα για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ( BESS ) που ορίζεται σε 7 GWh ετησίως.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αποκάλυψης της τεχνολογίας BESS, ο Kaushik είπε στην PTI ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 160 crore στην ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής BESS ικανής να παράγει 7 GWh.

Ο Kaushik περιέγραψε περαιτέρω τα σχέδια της εταιρείας, αναφέροντας λεπτομερώς μια προτεινόμενη επένδυση Rs 450 crore για την επέκταση της μονάδας παραγωγής BESS ώστε να επιτευχθεί συνολική χωρητικότητα 20 GWh ετησίως έως το 2026.

Το Gigafactory στοχεύει στη δημιουργία ενός πλήρως ενοποιημένου οικοσυστήματος, διευκολύνοντας την παραγωγή προηγμένης ενέργειας μπαταριών συστήματα αποθήκευσης για να ενδυναμώσουν διάφορες βιομηχανίες στις προσπάθειές τους να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Την Τρίτη, η εταιρεία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο Gigafactory παρουσία του Dinesh Jagdale, Joint Secretary of New & Renewable Energy, και του Rahul Walawalkar, Προέδρου της India Energy Storage Alliance.

Ο Kaushik τόνισε τη σημαντική βελτίωση στην τιμολόγηση του BESS, τώρα στις 3 Rs ανά KWh/μονάδα, καθιστώντας το συγκρίσιμο με άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.

Τόνισε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώνοντας ότι μια γεννήτρια 125KVA που καταναλώνει 60 λίτρα ντίζελ καθημερινά για δύο ώρες έχει ως αποτέλεσμα εκπομπές CO2 180 κιλών. Ομοίως, κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) από μια γεννήτρια ντίζελ ή μια μονάδα άνθρακα παράγει ένα κιλό CO2.