ΚΟΣΜΟΣ

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Ο «βασιλιάς των crypto» ειναι γυμνός - Πρώτη συνέντευξη από το κελί της φυλακής

Ο Σαμ-Μπάνκμαν Φριντ
Ο Σαμ-Μπάνκμαν Φριντ
ΑΡ

Ο έκπτωτος πλέον «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ-Μπάνκμαν Φρίντ, μίλησε από το κελί του για πρώτη φορά από τότε που καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης. 

Ο Σαμ-Μπάνκμαν Φρίντ ο έκπτωτος πλέον «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων που κρίθηκε ένοχος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, με όχημα το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που είχε ιδρύσει το 2019, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε 25 χρόνια φυλάκισης. Η απόφαση από το ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν ολοκλήρωσε ένα «έπος» που έφερε τα πάνω-κάτω στη βιομηχανία κρυπτογράφησης πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε μια προειδοποιητική ιστορία απληστίας και ύβρεως

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την καταδίκη του για απάτη την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ είπε ότι δεν θεωρούσε αυτό που έκανε παράνομο . «Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι αυτό που έκανα ήταν παράνομο. Αλλά προσπάθησα να κρατήσω τον εαυτό μου σε υψηλό επίπεδο και σίγουρα δεν πληρούσα αυτό το πρότυπο», είπε ο 32χρονος στο ABC News από το κελί της φυλακής του στο Μπρούκλιν.

Ο Μπανκμαν-Φριντ καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 25 χρόνια φυλάκιση για μια τεράστια απάτη σε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που ξέσπασε με την κατάρρευση της FTX, μιας από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες στον κόσμο κάποτε για την ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων.

Ο δικαστής είπε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν μετέφερε ποτέ «μια λέξη μεταμέλειας για τη διάπραξη τρομερών εγκλημάτων». Ο πρώην «σταρ της αγοράς κρυπτονομίσματος» λέει τώρα ότι «φυσικά» μετανιώνει για τις πράξεις του, τονίζοντας μέσω email ότι αυτό που συνέβη εξακολουθεί να τον «στοιχειώνει» και ότι «είναι το μεγαλύτερο μέρος αυτού που σκέφτομαι κάθε μέρα».

Το Σαββατοκύριακο μίλησε από το κελί του στο Metropolitan Detention Centre στο Μπρούκλιν. Κατά τη διάρκεια της αλληλογραφίας του με το ABC, παραδέχτηκε ότι η αφερεγγυότητα της πλατφόρμας FTX ήταν το αποτέλεσμα πολλών «κακών αποφάσεων» που πήρε το 2022.

«Με στοιχειώνει, κάθε μέρα, αυτό που χάθηκε. Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω κανέναν ή να πάρω τα χρήματα κανενός. Αλλά ήμουν ο Διευθύνων Σύμβουλος της FTX, ήμουν υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στην εταιρεία, και όταν είσαι υπεύθυνος δεν έχει σημασία αν κάτι πάει άσχημα. Θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να βοηθήσω στην αποκατάσταση έστω και μέρους της ζημιάς. Κάνω ό,τι μπορώ από τη φυλακή, αλλά είναι βαθιά απογοητευτικό που δεν μπορώ να κάνω περισσότερα», είπε.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες αντιμετώπισαν πιθανές απώλειες ως αποτέλεσμα της ξαφνικής κατάρρευσης της FTX τον Νοέμβριο του 2022. Τα θύματα λένε ότι εξακολουθεί να τους οφείλει περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές κρυπτογράφησης - αν και ο Μπάνκμαν-Φριντ επέμεινε κατά τη διάρκεια της ποινής του ότι τα θύματα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους.

Υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να είχαν λάβει τα χρήματά τους πίσω «πριν από πολύ καιρό» εάν αυτός ή κάποιος άλλος πρώην συνάδελφος παρέμενε στη θέση του και η ανταλλαγή FTX είχε επανεκκινήσει. Ο δικαστής αρνήθηκε κατηγορηματικά την αξιολόγησή του, λέγοντας: «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι οι πελάτες και οι πιστωτές της FTX θα μπορούσαν να αποζημιωθούν πλήρως είναι παραπλανητικός ».

Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν είπε ότι δεν είχε καμία διαφορά το γεγονός οτι τα κρυπτονομίσματα είχαν ανέβει σε αξία από τότε που η FTX χρεοκόπησε τον Νοέμβριο του 2022. Ο καταδικασθείς υποσχέθηκε να ασκήσει έφεση στην ποινή του και είπε ότι η ομάδα υπεράσπισής του θα το κάνει αργότερα αυτό το έτος με βάση ορισμένες μαρτυρίες στη δίκη του που είπε ότι «αναφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό τι συνέβη πραγματικά».

Ζήτησε μια πιο ήπια ποινή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη. «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά απογοητευμένοι και ήταν πολύ απογοητευμένοι. Λυπάμαι γι 'αυτό. Λυπάμαι για αυτό που συνέβη σε κάθε στάδιο. Για πράγματα που έπρεπε να κάνω και πράγματα που δεν έπρεπε να κάνω».

Η καταδίκη του έγραψε το φινάλε σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας παράλληλα την αστάθεια και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους επενδυτές ο χαλαρά ρυθμιζόμενος κόσμος των κρυπτονομισμάτων.

O Μπάνκμαν-Φρίντμαν ο επενδυτής με τις βερμούδες και τη χαρακτηριστική ατίθαση κώμη, είχε βάλει πλώρη να γίνει ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ, κάνοντας σημαντικές δωρεές σε πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων και ασκώντας πίεση στους νομοθέτες για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Η κάθοδος από «golden boy των crypto» σε παγκόσμιο «παρία» συνέβη γρήγορα.

Στο τέλος του 2022 το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX με αξία τότε 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων -στο οποίο οι χρήστες μπορούσαν εύκολα να κάνουν συναλλαγές σε διάφορα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum- κατέρρευσε εν μία νυκτί. Οι πελάτες έμαθαν τότε σοκαρισμένοι ότι 8,9 δις δολάρια από τα κεφάλαιά τους έκαναν «φτερά», ενώ ο πρώην μεγιστάνας συνελήφθη στις Μπαχάμες όπου είχε καταφύγει. Σε δίκη το περασμένο φθινόπωρο, καταδικάστηκε για επτά κατηγορίες απάτης, συνωμοσίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η ποινή του είναι μία από τις πιο μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο για τα επονομαζόμενα εγκλήματα «λευκού κολάρου (white-collar crime) τα εγκλήματα δηλαδή οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων. Ο Μπέρνι Μάντοφ, ο οποίος ενορχήστρωσε την πιο κερδοφόρα απάτη με πυραμίδα επενδυτών στην ιστορία και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, καταδικάστηκε σε 150 χρόνια κάθειρξη το 2009. Ήταν 70 ετών και πέθανε 12 χρόνια αργότερα.