ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: O Νετανιάχου απειλεί με «λουκέτο» το Al Jazeera

Al Jazeera
Tο λογότυπο του Al Jazeera στη Ντόχα του Κατάρ
Αρχείου AP

Η επαναφορά των προσπαθειών του Ισραήλ να κλείσει τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έρχεται καθώς ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τεράστιες διαμαρτυρίες για τον χειρισμό του πολέμου με τη Χαμάς

Το κλείσιμο διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια επιχειρεί το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και το παράρτημα του Al Jazeera, όπως καταγγέλει το μέσο.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα, ο Νετανιάχου ζήτησε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση συνασπισμού του να εγκρίνει νομοθεσία στην Κνεσέτ που θα επέτρεπε σε ανώτερους υπουργούς να κλείσουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα που θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος εδώ και καιρό προσπαθούσε να κλείσει τις εκπομπές από το μέσο ενημέρωσης που εδρεύει στο Κατάρ, υποσχέθηκε να «πράξει αμέσως για να κλείσει το Al Jazeera» μετά την υιοθέτηση του νόμου, σύμφωνα με δήλωση του κόμματός του Λικούντ.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση τον Φεβρουάριο, θα δώσει στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Επικοινωνιών την εξουσία να διατάξουν το κλείσιμο των ξένων δικτύων που λειτουργούν στο Ισραήλ και να κατασχέσουν τον εξοπλισμό τους εάν πιστεύεται ότι προκαλούν «βλάβη στην ασφάλεια του κράτους».

Οι αξιωματούχοι του Λικούντ έχουν λάβει οδηγίες να διασφαλίσουν ότι η Κνεσέτ θα περάσει τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση της νομοθεσίας τη Δευτέρα το βράδυ.

Η αναζωπύρωση έρχεται καθώς ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τεράστιες διαμαρτυρίες ενάντια στον χειρισμό του πολέμου του Ισραήλ με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η επιστροφή της νομοθεσίας στο ισραηλινό κοινοβούλιο έρχεται σχεδόν πέντε μήνες αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι θα μπλοκάρει το λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen.

Με την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε εγκρίνει κανονισμούς εν καιρώ πολέμου που του επέτρεπαν να κλείσει προσωρινά τα ξένα μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν απειλή για τα εθνικά του συμφέροντα με τη συγκατάθεση των δικαστηρίων.

Απέφυγε να κλείσει ταυτόχρονα το Al Jazeera. Ωστόσο, ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi είπε τότε ότι ήλπιζε ότι τα μέτρα θα χρησιμοποιηθούν κατά του Al Jazeera που ανήκει στο Κατάρ.

Το Ισραήλ έχει συχνά επιτεθεί στο Al Jazeera, το οποίο έχει γραφεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Τον Μάιο του 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τη δημοσιογράφο του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Μια έκθεση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «θανατηφόρα βία χωρίς αιτιολόγηση» στη δολοφονία, παραβιάζοντας το «δικαίωμά της στη ζωή».

Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, αρκετοί από τους δημοσιογράφους του καναλιού και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν πεθάνει από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Στις 25 Οκτωβρίου, μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε την οικογένεια του επικεφαλής του γραφείου της Γάζας Wael Dahdouh , συμπεριλαμβανομένης της συζύγου, του γιου, της κόρης, του εγγονού και τουλάχιστον οκτώ άλλων συγγενών του.

Η κίνηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου έρχεται επίσης εν μέσω ευρείας κριτικής στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την αποτυχία ασφαλείας της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.