ΚΟΣΜΟΣ

Pole dancing: Από τα καμπαρέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Pole dancing
Getty Images

Το pole dancing ξεκίνησε από τα καμπαρέ και τα στριπτιτζάδικα, με ορισμένες από τις σωματικά απαιτητικές κινήσεις - Jade Split, Marion Amber - να παίρνουν τα ονόματά τους από διάσημες στρίπερ

Το pole dancing αναγνωρίστηκε ως άθλημα από την Παγκόσμια Ένωση Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας (GAISF) το 2017 και πλέον κάποιοι θεωρούν πως είναι πιθανό να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα. Πάντως θεωρείται σχεδόν απίθανο να κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και αυτό να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το pole dancing ξεκίνησε από τα καμπαρέ και τα στριπτιτζάδικα, με ορισμένες από τις σωματικά απαιτητικές κινήσεις - Jade Split, Marion Amber - να παίρνουν τα ονόματά τους από διάσημες στρίπερ.

Στο στούντιο The Wild Pole στο κέντρο του Παρισιού, στρίπερ με ψηλά τακούνια ασκούνται δίπλα σε γυναίκες θέλουν να ασκηθούν, ενώ και κάποιοι άντρες έχουν ξεκινήσει το pole dancing.

«Θεωρώ ότι είναι κρίμα που κάποιος θα ήθελε να διαχωρίσει την προέλευση του κλάδου και από το ίδιο άθλημα. Γιατί αν είναι άθλημα τώρα, είναι επειδή οι χορευτές καμπαρέ ήταν οι πρώτοι που έδωσαν μαθήματα pole dancing», ανέφερε ο Elodie Katze, συνιδρυτής του Wild Pole Studio, δήλωσε στο Reuters.

Υπάρχουν διαγωνισμοί pole dancing σε όλο τον κόσμο, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Χορού Charles Ferreira, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει το Ολυμπιακό Αθλημα.

«Ίσως σε 10 χρόνια το pole dancing συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να λειτουργήσει αυτό χρειάζεται μια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να προσεγγίσει ένα νεανικό κοινό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Clara Pauchet, καθηγήτρια pole dancing στο Lannion της Βρετάνης σημείωσε στο Reuters: «Είναι ένα πολύ σωματικό άθλημα. Υπάρχουν κόλπα που μου πήρε τρία χρόνια για να κάνω γιατί δεν είχα ακόμα τη δύναμη».

Η ίδια θεωρεί πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ενόργανης γυμναστικής, γι’ αυτό και μπορεί να έχει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μπορεί η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα να ενίσχυε το άθλημα και θα βοηθούσε τις ομώνυμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην πειθαρχία που απαιτεί pole dancing.